Snöstorm, hård vind och drivsnö har gjort att två tåg stått still sedan i söndags längs Malmbanan. Foto: Anders Björnström

Skottade i timmar – nu rullar tågen

Uppdaterad
Publicerad

Sent på torsdagskväll kunde tågen rulla igen efter ett fem dagars långt stopp längs Malmbanan. Detta efter att ett femtiotal personer skottat fram två stillastående tåg.

Det var vid 23–tiden på torsdagskvällen som Trafikverket öppnade upp för tågtrafiken igen. Kort därefter rullade LKABs första malmtåg iväg till Narvik. Även SJs persontåg kommer att rulla på som vanligt från och med fredag morgon.

– Det var en väldans tur att det kom igång. Vi förlorar runt tio tåg per dygn när trafiken står still, säger Anders Björnström, vd för LKAB Malmtrafik.

Hårt väder i fjällen

Passagerare fick evakueras

Tågtrafiken norr om Kiruna har sedan i söndags stått helt still på grund av att två tåg körde fast i ovädret. Ett malmtåg fastnade i Vassijaure och ett persontåg i Katterjåkk, där passagerare fick evakueras med bandvagn.

Läs mer: Resenärer försökte få loss tåget

Trafikverkets entreprenör VR Track har sedan i söndags arbetat med att försöka få loss tågen. Men trots ihärdigt arbete behövde företaget extra krafter och i går torsdag kallades ett femtiotal personer, från Trafikverket och LKAB, in för att skotta fram tågen för hand och med spadar. Totalt arbetade de i närmare sju timmar.

Det är just drivsnö som den på bilden som gjort att tågen har varit svåra att få loss. Foto: LKAB, Anders Björnström

Och deras insats gav resultat – nu kan både persontåg och malmtåg rulla igen efter ett långt uppehåll.

– Deras insats i går var fantastisk. Vi har nu runt 40–50 tåg att köra igen. Det kommer nog ta tre månader tills vi är i en normal situation, och det finns en viss risk att vi får problem i slutet av april, säger Anders Björnström, vd för LKAB Malmtrafik.

Läs mer: Här skottar de loss tågen för hand

Hur vanligt är det att man får skotta fram tåg så här?

– Det är ytterst ovanligt. Det kan hända att man får skotta ibland, men inte i dessa volymer, säger Fredrik Rosendahl, enhetschefen vid underhåll på Trafikverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hårt väder i fjällen

Mer i ämnet