Niclas Pereira dos Reis Lindblad, är ny ordförande för Riksförbundet för Folkmusik och Dans (RFoD).

Revolution inom folkmusiken just nu

Uppdaterad
Publicerad

Ökad professionalism, mer kvinnor och ett ökat intresse bland unga. Folkmusiken är långt ifrån en utdöende musikscen enligt RFoD nya ordförande.

Niclas Pereira dos Reis Lindblad är ny ordförande för Riksförbundet för Folkmusik och Dans (RFoD). Han tycker att det är mycket som förändras inom folkmusikscenen just nu.

– Det kommer många unga band som alla har någon form av ny tvist. Om man tänkte sig schablonbilden av en folkmusiker förr så var det en äldre man med skägg men numera är det snarare en 25-årig kvinna. Jag skulle vilja säga att det är en fullständig revolution.

Saltofolk 2016

– Förr identifierade man sig med en viss region. Var man från Dalarna så var det där man spelade och tyckte att det var onödigt att turnera i Sverige. I dag åker folkmusiker från Sverige till Japan, England och USA. Det har skett en stor professionalisering av genren.

Kan man leva på att vara folkmusiker?

– Det finns de som kan det. Men det är svårt att leva som musiker överhuvudtaget i Sverige idag. Man måste vara något av en mångsysslare.

Varför tror du att intresset ökar bland unga?

– Det har gjorts få studier på det men det man har sett är att många tycker det är härligt att träffa folk från olika åldrar. Att man lyssnat på musiken sedan man varit barn. Men om man ska filosofera kan man tänka sig att slutet av 90-talet och början av 00-talet var ytlighetens decennium. Men nu vill folk ha något äkta. Sedan finns det en delaktighetskultur som många gillar. Man sitter och jammar ihop. För även om det finns konserter så är det lika mycket buskspel.

Du säger att skäggiga män byts mot unga kvinnor... Du är man och har skägg – hur känns det?

Vår förra verksamhetsledare var en kvinna och ja, jag är en vit heterosexuell man. Det är liksom inget jag kan göra något åt. Däremot kan jag utmana mina egna beteenden och tankebanor och arbeta aktivt för ett mer jämställt folkmusiksverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Saltofolk 2016

Mer i ämnet