Festivalgeneralen Oline Bakkom. Foto: Erica Sundén/SVT

Saltofolk vill växa – men bara lite

Uppdaterad
Publicerad

Trots att festivalen Saltofolk har svårt att få ekonomin att gå runt är det inte en självklarhet att vilja växa. ”Intimiteten riskerar att gå förlorad” menar festivalgeneralen.

Saltofolk lockar omkring 150 besökare dagligen, en tredjedel av dem är musiker. Liksom många andra festivaler har den svårt att gå runt ekonomiskt trots att musikerna inte får betalt utan får spela för mat, husrum och resa. Men festivalgeneralen är inte säker på att hon skulle vilja att den växte.

– Det har jag tänkt på mycket, säger Oline Bakkom.

Saltofolk 2016

– Det blir ju en viss stämning som går förlorad om den blir för stor. En intimitet som inte funkar när man blir hur många som helst. Vi har ju en begränsning i boendet men visst vore det kul om det kom många och tältade.

”Rolig omväxling”

Festivalen låg tidigare i augusti men för att minska konkurrensen med fjällvandrarna har de flyttat den till juni. Det gjorde även att besöksantalet sjönk en del.

– De som kommer nu är i högre utsträckning här för musiken, säger Johan Påve som är platschef för fjällstationen i Saltoluokta. Han tycker att det är en rolig omväxling att jobba mot en helt annan typ av besökare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Saltofolk 2016

Mer i ämnet