S-profil i Kiruna överväger lämna socialdemokraterna

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraten Kenneth Stålnacke säger att han funderar på att byta parti.

Det ger helt nya förutsättningar för bildandet av en ny kommunledning i Kiruna. Under måndagen stod det klart att Kenneth Stålnacke förlorade krysskampen om en eventuell kommunalrådspost mot sittande kommunalrådet Kristina Zakrisson med 419 kryss mot 2 132.

Men det är ett uttalande av Zakrisson i Kiruna-Tidningen som har fått Stålnacke att reagera. Där säger Zakrisson att Stålnacke ”har bränt sina kort i partiet” om han skulle förlora krysskampen.

Val 2014 i Norrbotten – så här gick det

– Jag har reagerat starkt och när jag tog upp det på ett medlemsmöte var det ingen som tog avstånd från uttalandet. Det var bara ett fåtal personer som uttryckte att de fortfarande hade förtroende för mig, säger Kenneth Stålnacke.

Måste fundera

Nu överväger alltså Kenneth Stålnacke att lämna partiet, även om han säger att han alltid kommer att bära med sig sin socialdemokratiska övertygelse. Vilket parti som skulle kunna vara aktuellt har han dock inget svar på.

– Det är svårt att säga. Jag måste fundera lite till. Jag har samtidigt fått förtroendet av 419 väljare som har kryssat mig och det måste jag också väga in, säger han.

I går frågade Nordnytt Kristina Zakrisson hur kryssresultatet påverkar Kenneth Stålnackes möjlighet att få uppdrag. Hon svarade att det är upp till valberedningen att avgöra.

Ytterligare en aspekt är att det fortfarande är oklart hur kommunledningen ska se ut i Kiruna och utsikterna till ett avhopp från socialdemokraterna kan påverka förhandlingarna mellan partierna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014 i Norrbotten – så här gick det

Mer i ämnet