Så tycker unga i Kiruna om värnpliktsbeslutet

Uppdaterad
Publicerad

I dag avslöjade SVT att regeringen ska fatta beslut om att värnplikten återinförs. SVT Norrbotten gick ut och träffade några ungdomar i Kiruna, för att höra hur de som kan beröras av beslutet ser på det.

Totalt kommer cirka 13 000 personer att kallas till mönstring, vilket både kommer att innefatta frivilliga och de som är uttagna med plikt. Efter mönstringen kommer ungefär 4 000 att tas ut för att göra värnplikt. Det är årskullarna 1999 och 2000 som kommer att bli de första att kallas.

– Jag tycker det är bra. Visst kan det vara dåligt ifall någon som inte vill göra det blir tvingad. Men för mig är det bra eftersom att jag då blir pushad att göra någonting jag annars kanske inte hade vågat göra, säger Amanda Eriksson Siik, som är elev på Hjalmar Lundbohms gymnasieskola i Kiruna.

En annan som ställer sig positivt till värnplikten Emilia Lans, också elev på skolan.

– Jag tycker det är bra. Jag tycker många borde ta och göra det, för man lär sig mycket och jag har hört att det är väldigt roligt, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.