Foto: Sameradion & SVT Sápmi

Samiska flaggan förbjuden på Eurovision

Uppdaterad
Publicerad

Under Eurovision Song Contest brukar publikhavet vimla av flaggor när schlagerfantaster hejar på artister från olika länder – men alla flaggor är inte tillåtna. 

När den 21-åriga samiska artisten Agnete tävlar för Norge, med sitt bidrag ”Icebreaker”, så får inte den samiska flaggan viftas. Enligt musiktävlingens regler tillåts nämligen bara flaggor från de deltagande länderna, från länder som tidigare deltagit, eller från länder som är fullvärdiga medlemmar i FN. Reglerna ska ha utformats bland annat för att undvika politiska budskap i tävlingen.

Sameradion och SVT Sápmi

Med andra ord är den samiska flaggan inte tillåten när Eurovision Song Contest går av stapeln i Stockholm.

– Tekniskt sett så stämmer det, eftersom den samiska flaggan inte är del av FN eller är representerad i Eurovision Song Contest. Jag förstår att frågan kan vara känslig eftersom Agnete har samiska rötter, säger Paul Jordan, kommunikationschef för Eurovision Song Contest till Sameradion & SVT Sápmi.

Väcker starka känslor

Frågan har väckt stor debatt i veckan, bland annat eftersom inte heller Wales flagga är tillåten, trots att en av Storbritanniens deltagande artister kommer från just Wales. Också i Baskien har frågan gett upphov till starka känslor, liksom i Palestina där en diplomat har krävt en officiell ursäkt från arrangörerna.

Två undantag finns dock från regeln om statsflaggor. Dels är EU:s flagga tillåten, och dels regnbågsflaggan. Men något undantag för Sápmi är inte aktuellt i dag, menar Paul Jordan.

– Det är en fråga för referensgruppen, som bestämmer reglerna och som har beslutat om riktlinjerna för flaggor. I referensgruppen finns representanter från flera mediebolag, inklusive svenska. 

Om någon ändå skulle ta med sig en samisk flagga för att heja på Agnete, vad skulle då hända?

– Det blir en fråga för dörrvakterna. Tekniskt sett så skulle den inte tillåtas, under nuvarande regler. För stunden kan jag inte säga exakt vad som skulle hända vid entrén. Tekniskt sett skulle den kunna konfiskeras, men det kan jag inte garantera. 

Agnete tävlar i Eurovisions andra semifinal, som hålls i Globen i Stockholm den 12 maj. Andra länder som deltar samtidigt och vars flaggor alltså är tillåtna, innefattar bland andra Vitryssland, Israel och Ukraina. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sameradion och SVT Sápmi

Mer i ämnet