Norrbottens sjukvårdsparti tycker att en folkomröstning om Region Norrland ska ske på valdagen 2018. Foto: SVT HENRIK MONTGOMERY / TT

Sjukvårdspartiet: ”Folkomrösta på valdagen!”

Publicerad

Sjukvårdspartiets landstingsgrupp reagerar starkt på landstingsledningens uppgift att en folkomröstning kommer att kosta upp till 15 miljoner kronor.

Det var i en intervju med SVT Nyheter Norrbotten som landstingsrådet Maria Stenberg sade att en folkomröstning kommer att kosta ”mellan tio och femton miljoner kronor att genomföra.”

Och trots att hon och hennes parti inte kommer att ställa sig i vägen för kravet så raljerade hon om att det handlade om att rösta ja eller nej och sedan skriva ett brev till regeringen om resultatet.

Storregion

Folkomröstning på valdagen

Men sjukvårdspartiets ledare Kenneth Backgård är mycket kritisk till påståendet om kostnaden för en folkomröstning.

– Vi i partiet vill med kraft avvisa detta påstående. Det kostar inte mer än ett antal tusenlappar eftersom folkomröstningen kan genomföras i samband med de allmänna valen 2018, alltså på valdagen.

– Allt annat är ju redan på plats, bekostat av staten. Vi sparar alltså nästan hela kostnaden, säger Kenneth Backgård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storregion

Mer i ämnet