En person samlar in namnunderskrifter till att Norrbotten ska rösta om en storregion. Foto: SVT

Vill stoppa folkomröstning med hjälp av kommunallagen

Uppdaterad
Publicerad

Landstingets jurister undersöker nu om det går att stoppa folkomröstningen om storregionen med hjälp av kommunallagen. Detta för att det inte finns något att rösta om.

Riksdagen har som bekant avbrutit arbetet med en regionbildning i Norrland eftersom det inte finns någon politisk majoritet för det politiska projektet. Och det gäller för ”överskådlig tid”, enligt regionpolitikerna i Norrbotten.

”Ska genomföras”

Men trots det ska en folkomröstning om storregionen genomföras, för att mer än en tredjedel av landstingsfullmäktige vill ha det så.

Storregion

Och förklaringen till det är främst att oppositionspartierna inte vill svika de som skrivit på namninsamlingen med det kravet.

Men sjukvårdspartiets ledare Kenneth Backgård menar att folkomröstningen ska genomföras i samband med kyrkovalet 2017 eller i samband med de allmänna valen 2018 för att kostnaderna ska minimeras.

– Jag tror att folkomröstningskravet är en av de grundläggande orsakerna till att man faktiskt har lagt frågan på is. Så det har haft stor betydelse, så vi ska genomföra folkomröstningen. Frågan är bara när det passar bäst, säger Kenneth Backgård.

”Finns ingen fråga”

Landstingsrådet Maria Stenberg (S) menar att en folkomröstning skulle kosta minst tio miljoner att genomföra.

– Vi kommer att säga nej utifrån formella grunder, men vi har inte tillräcklig kraft för att få igenom det i fullmäktige och då rullar det bara på, säger hon.

För att slippa genomföra en folkomröstning har landstingets jurister nu fått i uppdrag att se om det går ihop med kommunallagen.

– När det inte finns någon fråga, när frågan inte ens existerar som det här regionbildningen, vad gör man då rent kommunallagsmässigt? Det vet jag inte just nu, men vi håller på och tittar på det där med hjälp av våra jurister, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storregion

Mer i ämnet