Boende tvingas köpa matlådor

Uppdaterad
Publicerad

Från att tidigare ha ätit tillsammans tvingas de äldre på boendet Bergsgläntan i Ullatti nu köpa egna matlådor. En kraftig försämring menar anhöriga som anmält Gällivare kommun.

– I femton års tid har det fungerat jättebra, men förra sommaren ändrades det. Nu påstår kommunen att de bor hemma med hemtjänst, säger Gerd Sevebring, som har sin bror på Bergsgläntan.

Fram till 1 juni 2015 ingick samtliga mål för de boende på Bergsgläntan i Ullatti. Personal färdigställde måltiderna på plats och de äldre fick själva välja om de ville äta tillsammans i matsalen eller i sina egna lägenheter.

Efter förändringen ska den enskilde själv köpa matlådor som levereras till boendet från Gällivare. Även frukost, mellanmål och kvällsmål ska inhandlas av den enskilde och måltiderna ska ätas i den egna lägenheten och ätas på rummen.

– När vi fick informationen om det här frågade jag dem, ”Menar ni verkligen att det ska slutas lagas mat här och att alla ska sitta på sina rum och äta?” Men så skulle det inte bli, de skulle få möjlighet att sitta tillsammans och äta men första dagen vet jag att alla satt inne på sina egna rum och åt, säger Anne-Maj Mickelsson, anhörig till en av de boende.

Kommunen kritiseras

Efter att anhöriga anmält Gällivare kommun till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, riktas nu kritik mot hur förändringen genomförts.

IVO skriver att det ”har blivit en väsentlig förändring för den enskilde. Förändringen gäller främst måltider och social gemenskap…Det förefaller som att beslutet ändrats till den enskildes nackdel.”

När det gäller stora förändringar är det, enligt IVO, viktigt att de personer som berörs, får information i god tid och ges möjlighet att ställa frågor och diskutera situationen.

– Jag tycker att det är jättebra att Inspektionen för vård och omsorg ger skarp kritik, men jag upplever att det är som att hälla vatten på en gås, det blir inte någon förändring, säger Gerd Sevebring.

Efter kritiken – hör kommunens svar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.