Foto: SVT

Snart rullar husen i Malmberget igen

Publicerad

I Malmberget förbereds ett trettiotal hus för att kunna rullas iväg när gruvan breder ut sig. Den här gången hoppas LKAB på större framgång jämfört med det misslyckade försöket för snart tio år sedan.

Under 2007 skulle LKAB flytta ett femtiotal villor från det så kallade Elevhemsområdet i Malmberget, men flytten avbröts när en källare bröts sönder och rasade in när huset skulle lyftas. De villaägare som inte hade fått sina hus flyttade ersattes i stället med nya hus.

Annan standard på gamla hus

De här gången är förutsättningarna annorlunda. Det handlar om hus som LKAB äger själva och som har bättre förutsättningar att klara en flytt.

– De hus som vi fick problem med på Elevhemsområdet hade en annan standard och det var privatpersoner som hade jobbat med husen. Det här är rejäla trähus som har stora fördelar, säger Dan Johansson, LKAB:s chef för samhällsomvandlingen i Malmberget.

Från förra sekelskiftet

De aktuella husen bedöms vara i tillräcklig bra skick för att klara flytten och bedöms dessutom ha stora kulturvärden. LKAB har kommit överens med länsstyrelsen om vilka hus som ska flyttas.

– Många av husen är från förra sekelskiftet, men vissa är tidstypiska från andra perioder, säger Dan Johansson.

Husen ska få sin nya plats vid Koskullskulle ett par kilometer öster om Bolagsområdet i Malmberget. De hyresgäster som flyttar med får bara en mindre hyreshöjning eftersom det blir en renovering med standardhöjning i samband med flytten.

De får också räkna med en tids mellanboende eftersom inflyttningen äger rum upp till ett år efter själva husflytten.

Köpte annat hus

Det finns i alla fall en familj som väljer att inte flytta med. Markus Nilsson och Amanda Larsson med niomånadersbabyn Elton har flyttat in i sitt nuvarande boende för bara tre månader sedan. Nu måste de packa för flytt igen, men vill inte flytta två gånger.

– Vi har valt ett ett annat boende på Granbacka i en annan del av samhället, säger Amanda Larsson.

– Det kom som en chock när vi fick veta att husen skulle flyttas. Vi hade planerat att bo här ett tag, säger Markus Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.