SSAB-chef: ”Kan vi inte jobba säkert ska vi inte jobba alls”

Uppdaterad
Publicerad

IF Metalls fackklubb vid SSAB i Luleå kallade i dag samman ett 50-tal skyddsombud för att informera dem om att de kan stoppa produktionen – om säkerheten hotas av den låga bemanningen.

Under de senaste tretton åren har sex dödsolyckor inträffat på SSAB:s industriområde i Luleå och i takt med att organisationen bantats på grund av stålkrisen har fackklubben reagerat.

– Ingen ska behöva dö på jobbet, säger klubbordförande Tomas Karlsson och kräver att ett 50-tal personer nyanställs för att öka säkerheten.

För låg bemanning

Men SSAB har sagt nej till det och därför kallade fackklubben i dag in 50 skyddsombud för att informera dem om läget.

– Vår organisation  är alltför slimmad i dag och vi har inte möjligheter att gå några skyddsronder. Är det så att vi känner att vi inte har en säker arbetsmiljö så kommer vi att stoppa produktionen, säger Tomas Karlsson.

SSAB:s platschef i Luleå, Nils Edberg, hade besök av koncernens vd Martin Lindqvist på tisdagen och då diskuterades fackets utspel och säkerheten på arbetsplatsen.

Nils Edberg, platschef SSAB i Luleå Foto: SVT

– Men det där är ingen diskussionsfråga. Om vi inte kan jobba säkert så ska vi inte jobba alls. I övrigt vill jag sköta den här diskussionen internt, säger Nils Edberg.

”Stoppar osäkra arbeten”

Huvudskyddsombudet Roger Forsberg tycker inte alls att ett produktionsstopp är en tuff åtgärd.

– Det är det vi blivit ålagda att göra enligt vår arbetsmiljöpolicy. Vi ska agera om vi ser att man jobbar på ett osäkert sätt. Då ska vi stoppa produktionen, göra om och göra rätt, säger han.

Enligt Roger Forsberg vill facket ha rätt bemanning och en organisation som är säker för de anställda.

– Vi ska stoppa osäkra arbeten och sådana finns det på SSAB i Luleå. Vi är så produktionsfixerade så naturligtvis finns det de riskerna i dag: Det ser vi i vår tillbudsrapportering. Det händer alldeles för mycket, säger han.

”Måste göra det”

Skyddsombudet Hans Vikström var en av de som fick information av fackledningen i dag och han är beredd att stoppa produktionen om det behövs.

– Det är ju drastiskt, men är det sådana lägen så kanske man måste göra det. Det är säkerheten framför allt. Vårt mantra är 30-sekundersregeln så att man hinner tänka först innan man gör något, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.