Olle Andersson, chef för grova brott i Västerbotten. Foto: SVT/Polisen

Umeåpoliser tar över Kalamarksmordet

Uppdaterad
Publicerad

Den nya åklagaren som ska titta på Kalamarksmordet har vänt sig till Umeå för att få hjälp.

I slutet av förra veckan kom frågan från åklagare Jens Göransson i Sundsvall. Kunde västerbottenspolisen ta på sig an att titta på förundersökningen gällande Kalamarksmordet?

– Ja, vi har fått frågan om vi kan ta på oss uppgiften, granska utredningen och göra kompletteringar, bekräftar Olle Andersson, chef för grova brott i Västerbottens län.

Kalamarksmordet

Fördel med ny personal

Grupper för grova brott finns i varje polisområde i region nord. De hanterar bland annat grova våldsbrott och grova narkotikabrott.

Varje län har sin egen: Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland. Men det blir alltså inte gruppen i Norrbotten som får titta på Kalamarksmordet igen.

Anses de jäviga i Norrbotten?

– Varför vi har fått frågan kan jag inte se något rakt svar på, men jag anser att det är en fördel att ny personal tar sig an det här. Vi är inte färgade av det som varit, säger Olle Andersson.

– Det finns bara fördelar med att det är ny personal. Vi har bättre förutsättningar att vara helt objektiva och har lättare att se alternativa händelseförlopp.

Förlängning av utredningstiden

Det var i slutet av december som Högsta domstolen meddelade att Kaj Linna beviljades resning efter att ha suttit fängslad i 12 år. Hovrätten för Övre Norrland ska nu göra en ny prövning av frågan om Kaj Linna har begått brotten. Hovrätten har nu förelagt åklagare att lämna bevisuppgift och förslag på ärendets fortsatta handläggning. Åklagare Jens Göransson meddelar att han kommer att begära förlängning av utredningstiden. Tiden hade annars runnit ut redan nu på torsdag.

– Det är ett otroligt viktigt uppdrag, säger Olle Andersson. Det är en omfattande utredning. Och så noggrant och proffsigt som vi vill göra det så har jag övervägt noga om vi har resurser att avsätta. Vi får omfördela lite och jag har satt två utredare att titta på fallet. Sen får vi se om det behövs mer resurser framöver vilket är mycket troligt. Så småningom kan det bli aktuellt att ta in fler. Som till exempel analytiker, tekniker och NFC (Nationellt forensiskt centrum, reds anm.).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kalamarksmordet

Mer i ämnet