I mannens bil hittade polisen inga sprängmedel. Foto: Anna-Sofia Wirén

Utredning om sprängdramat går vidare

Publicerad

Det har gått snart en månad sedan bombdramat utanför Luleå då en 25-årig man sprängskadades allvarligt. Mannen är försatt på fri fot men misstänks för allmänfarlig ödeläggelse. 

Det var den 12 mars som en blödande man påträffades i närheten av Sunderby sjukhus. Mannens hade skadats av en sprängladdning och försökte själv att ta sig till sjukhus då han blev ståendes i en rondell. Han fördes till sjukhus där han vårdades under en tid.  

Fyra platser i Luleå spärrades av: mannens bostad, hans bil och ytterligare två platser längs riksväg 97, där man misstänkte att mannen kunde ha slängt odetonerade sprängladdningar. Hamnläget vid Avan norr om Luleå identifierades senare som platsen där detonationen skedde. 

Bombdrama i Luleå

Inväntar teknisk underökning 

Åklagare Ulrika Schönbeck leder förundersökningen och berättar att mannen misstänks för allmänfarlig ödeläggelse, alternativt förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse samt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. 

– Vi inväntar den tekniska undersökningen från NFC (nationellt forensiskt centrum) och i övrigt gör vi en sedvanlig förundersökning, säger Ulrika Schönbeck.  

Hur ställer sig mannen till anklagelserna? 

– Han varken erkänner eller förnekar brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bombdrama i Luleå

Mer i ämnet