Välplanerad attack misslyckades

Uppdaterad
Publicerad

Ingenting blev stulet vid sprayattacken mot Ájtte samemuseum i Jokkmokk. Men attacken var välplanerad visar en genomgång av vad som skedde i tisdags.

Personalen har nu inventerat museet efter attacken i tisdags då ett par gick runt i museet och restaurangen och sprayade med vad som tros vara tårgas.

Museet har också i detalj gått igenom vad som skedde under attacken.

– Efter att paret gått runt i museet och restaurangen och sprayat går man in och gömmer sig på toaletten, förmodligen för att invänta att gasen ska verka, berättar museichefen Kjell-Åke Aronsson.

När paret kommer ut från toaletten upptäcker de att effekten inte blivit som de tänkt sig, kanske beroende på museets ventilation. Ingen har rusat ut , utan både personal och besökare finns kvar. Och nu närmar sig personal paret och frågar vad de håller på med och vad de har sprayat.

– Då förstår de att de är observerade och flyr helt enkelt, säger Kjell-Åke Aronsson.

Nordnytt berättade redan i tisdags att polisen anser att ett troligt motiv för attacken var att man ville stjäla något.

– Det är ganska grova medel de ta till, säger Kjell-Åke Aronsson.

Vilken typ av värdefulla föremål är det då som finns på museet?

– Det finns historiska föremål, en del flera hundra år gamla, varav vissa bara finns på några få ställen i världen, säger museichefen Kjell-Åke Aronsson.

De fysiska symptomen har försvunnit för de som utsattes för gasattacken.

– Men personalen undrar vad de blivit utsatta för för sorts gas. Polisens tekniker har tagit prover men svaren väntas inte förrän i nästa vecka, säger Kjell-Åke Aronsson.

Museichefen berättar nu att man kommer att öka säkerheten på museet men vill förståeligt nog inte berätta på vilket sätt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.