VD:n ”Vi behöver fem år”

Uppdaterad
Publicerad

Flyglinjen mellan Luleå och Tromsö som startade i januari har hittills bara haft en passagerarbeläggning på i snitt 20 procent.

Men bolaget som driver linjen är inte oroade. Beläggningen är enligt den prognos man lagt, säger flygbolagets vd.

I januari i år inleddes flygningarna mellan Uleåborg, Luleå och Tromsö. Fem dagar i veckan kan man resa mellan städerna. Landstinget i Norrbotten har gått in med 25 miljoner kronor i finansiering av flyglinjen.

Flyg Tromsö-Luleå

Lika mycket vardera har Troms fylkekommun och Uleåborg bidragit med.

Tar tid

Linjen ska trafikeras under fem år men hittills har passagerarantalet varit lågt. Beläggningen i genomsnitt har inte varit högre än 20 procent.

– Vi har trots allt gjort en relativt bra start, säger Robert Forsberg, vd Arctic Airlink, som tillägger att flyglinjen ska drivas under fem år.

Hur länge kan ni hålla ut med en låg beläggning?

– Vi kommer att behöva fem år för att bygga marknaden för en kommersiellt hållbar linje och det kommer vi att klara, säger Robert Forsberg.

Optimistiska

Trots hittills få passagerare på flyglinjen är man optimistiska från flygbolagets sida. Linjen är en viktig del i samarbetet mellan universitetsstäderna Uleåborg, Luleå och Tromsö och viktig för arbetspendlingen mellan de tre städerna, menar Robert Forsberg.

– Det här är att stötta ett utökat arbetsmarknadsområde och det kommer också att ta tid att få folk att se att linjen finns och att sedan nyttja den i sin arbetspendling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flyg Tromsö-Luleå

Mer i ämnet