Få reser med nya Tromsöflyget

Uppdaterad
Publicerad

Det går trögt för den nya flyglinjen Arctic Airlink. I genomsnitt gapar fyra av fem flygstolar tomma.

För knappt två månader sedan startade flyglinjen Uleåborg-Luleå-Tromsö. Förhoppningarna var stora och den första turen till Tromsö var fullbokad. Därefter tycks det ha gått trögt. Redan första dagens returresa fanns knappt en handfull passagerare med på planet.

Fem dagar i veckan går planet men beläggningen har i genomsnitt inte varit högre än 20 procent. Det uppger nrk.no/troms.

Flyg Tromsö-Luleå

– Det tar tid att få folk och näringsliv att lägga om sina vanor och upptäcka möjligheterna som den nya flyglinjen ger både för miljön och kommunikationerna, säger Ivar B Prestbakmo (SP) till nrk.se.

Detsamma säger Andreas Lind, näringslivschef i Norrbotten;

– Vi är i ruta ett i uppstartsfasen. Försäljningen har varit som väntat, säger han.

Norge, Sverige och Finland har satsat 25 miljoner kronor vardera i projektet som är femårigt. I Norrbotten har projektet fått skarp kritik från Centerpartiet, Folkpartiet och Sjukvårdspartiet som menar att landstinget hellre borde satsa pengar på vården.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flyg Tromsö-Luleå

Mer i ämnet