Wallin: ”Ett helvete när du har det här”

Uppdaterad
Publicerad

Niclas Wallin drabbades av flera hjärnskakningar under tiden i Luleå Hockey och tvingades avsluta karriären tidigare än tänkt.

Efter över ett årtionde i NHL återvände Niclas Wallin till Sverige för spel i Luleå Hockey 2011. Men säsongen förstördes av hjärnskakningar och det blev bara en säsong innan 37-åringen tvingades lägga av med sporten. Han säger att allt kanske inte härrör från just hjärnskakningar, men han har haft problem även efter karriären.

– Jag kommer få leva med det resten av mitt liv, det är saker som alla andra med det här går igenom. Sömnproblem, depressioner, det är ett helvete när du har det här, säger han.

hjärnskakning inom elithockey

Wallin mår trots allt bra idag, men säger att han upplevt flera symptom som är typiska för hjärnskakningar. 

– Det är sömnproblem, väldigt ljuskänslig – hörsel och ljud och sådant. Man blir fruktansvärt oroad, samlar information – du hör precis allt, sorteringsförmågan försvinner helt. Sitter du på en restaurang hör du hela restaurangen prata. Färger, intryck, huvudet jobbar i 200 knyck konstant och det blir ju jobbigt, du vilar ju aldrig. Det är ju de symptomen som vi vet idag.

”Hockey är en kampsport”

Han talar varmt om sin gamla lagläkare Yelverton Tegner som är ett av namnen bakom den nya studien, och säger att hans förslag till förändringar är bra idéer. Samtidigt säger han att ishockey är en kampsport och att även de som blir tacklade har ett ansvar.

– Man ser alldeles för mycket spelare som sätter sig själv i dåliga situationer när man tappar pucken, och börjar titta ner i isen och inte ser sig omkring vad som finns runtomkring, säger Wallin.

Han säger också att tandskyddet är viktigt för att sära på käken och inte få samma våld vid smällar, och han har också egna idéer om hur man kan få bukt på den här typen av skador.

– Det Yelverton jobbar med är livsviktigt, men samtidigt tror jag att det går att förebygga mycket med specialträning. Vi är väldigt spänstiga och duktiga på hopp, starka i ben och bål och rygg – men många av tjurnackarna ser du inte längre. Boxarna och brottarna rullar ju och tränar nackmuskler för att parera såna här smällar. Det tror jag vi kan införa – inte för att tåla smäll mot huvudet men det blir ju en slungeffekt upp mot skallen och nacken.

Mindre rinkar

Han förespråkar också mindre rinkar, och tror att det skulle hjälpa mot den här typen av skador.

– Vi skulle få mer fart, rätt spelare att göra grejer på isen som går vägen tekniskt sett, få tillbaka rollspelet lite grann. Gör det ännu trängre – det tror jag skulle funka väldigt bra mot mycket av det här, då har du så lite tid med pucken. Idag kan den hoppa över klubban en, två, tre gånger men inget händer. De tittar bara ner i isen och då kommer någon och då är du inte beredd.

Wallin har haft mycket kontakt med lagkamraten från Luleå Cam Abbott, som var 31 när han tvingades avsluta karriräen. Och trots alla problem skattar sig Wallin lycklig. 

– Jag var 37 år när jag avslutade min karriär och har fått vara med om allt möjligt. Det finns de som är 19-23 år när de tvingas sluta, och Abbott var ju inte lastgammal heller.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

hjärnskakning inom elithockey

Mer i ämnet