Från vänster: Färjestads tränare Johan Pennerborn, Växjös Sam Hallam och Skellefteås Bert Robertsson. Foto: Bildbyrån

SHL-tränarnas kritik: ”Vi är inga läkare”

Uppdaterad
Publicerad

En damspelare i ishockey som skadas under match kan inte räkna med samma hjälp som en herrspelare – i SDHL finns varken krav på matchläkare eller ambulans.

En av förbundets lösningar är i stället att utbilda tränarna själva till att göra den medicinska bedömningen.

– De borde släppa det spåret, säger Skellefteås tränare Bert Robertsson till SVT Sport.

– Vi är inga läkare, instämmer Färjestads Johan Pennerborn.

För lite mer än två veckor sedan blev en Modo-spelare liggande på isen utan läkarvård i elva minuter innan en ambulans var på plats. Efter undersökning på sjukhus konstaterades en hjärnskakning.

Situationen blev ett läskigt exempel på hur förutsättningarna skiljer sig mellan dam- och herrishockey. På herrsidan finns det krav på matchläkare och ambulans i de två högsta serierna, SHL och Hockeyallsvenskan. På damsidan existerar det inte över huvud taget. Det trots att studier visar att damspelare drabbas av hjärnskakningar i högre utsträckning än herrarna.

Hjärnskakningar i hockey

En av förbundets lösningar på problemet är att utbilda tränarna i SDHL att själva göra den medicinska bedömningen.

SVT Sport har frågat tre tränare i herrarnas högsta serie SHL hur de skulle ställa sig till samma lösning.

– Då får man gå en läkarutbildning som tränare också..., säger Färjestads Johan Pennerborn.

Du tycker inte att det är okej att ställa det kravet?

– Nej. Oj, oj, oj. Ska du addera det till tränarskapet också, att man ska bedöma eventuella hjärnskador, då ska man ha många strängar på sin lyra. Det blir bara fel. En tränare läser träningslära, ledarskap, taktik, strategi, med mera. Vi är inga läkare, säger Pennerborn.

”Väldigt konstig situation”

Skellefteås Bert Robertsson tycker att förbundet borde släppa det spåret direkt.

– Det är farligt att delegera den uppgiften på outbildade tränare som inte är läkare. Det är få som kan läsa av signalerna, och dessutom ger spelarna mer ärliga svar till en oberoende person. Det blir en väldigt konstig situation, säger han.

Robertsson vill också lyfta frågan om hjärnskakningar ur ett större perspektiv. Hårdare straff och fler läkare räcker inte, menar han. Skadan ska inte ske från första början – de farliga tacklingarna i sig måste bort.

– Hockeysverige kan inte blunda för det här. Det är en svår nöt att knäcka, men vi har börjat i fel ände. Det handlar om att jobba förebyggande och att utbilda säkrare individer på isen. Att söka efter omedelbara resultat och handlingar är för mig bara en politisk livlina. Man kan inte bara sätta in en läkare till och tro att man har ryggen fri. Vi måste börja utbilda spelarna så att de uppför sig med respekt för att om fem år kunna utvärdera det här, säger han.

– Klubbarna och förbundet har ett jätteansvar att utbilda spelarna i själva sporten. De måste tränas i att orientera sig på isen och kunna förutse faror i stället för att bara bli starkare och snabbare.

”Tränare är inte grottmänniskor”

Växjös guldtränare Sam Hallam är inte lika kritisk. Han tror att det på sikt kommer att finnas matchläkare på plats i SDHL också.

– Ekonomin styr det mesta vare sig man vill eller inte. Det är bara att titta på hur det ser ut i våra skolor där sjuksköterska eller kurator inte finns på plats hela tiden. I vårt fall tror jag inte att någon ledare skulle utsätta en spelare för en uppenbar risk, så om det inte finns sjukvårdspersonal så är tränarna förberedda, säger han.

Hur ser du på att det saknas en oberoende röst, både tränaren och spelaren själv kanske vill ha spelaren på isen?

– Då tror jag att man nedvärderar tränare till att vara grottmänniskor som är beredda att offra människors hälsa. Jag tror inte att en enda tränare i SHL vill utsätta sina spelare för komplikationer vid en misstänkt hjärnskakning. Därför är jag säker på att alla tränare i SDHL känner ett ansvar för sina spelare och väljer den säkra vägen, säger Sam Hallam.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hjärnskakningar i hockey

Mer i ämnet