Forskarna har samlat in blöjor och tagit avföringsprov på förskolebarn i Uppsala. Arkivbild. Foto: Pontus Lundahl/TT

Allt fler barn bär på bakterier som antibiotika inte biter på

Uppdaterad
Publicerad

En ny studie från Uppsala universitet visar att allt fler friska förskolebarn bär på bakterier som antibiotika inte biter på. Tre procent av de friska barnen bar på resistenta bakterier för sex år sedan. Nu är siffran 20 procent.

Det är Vetenskapsradion som rapporterat om den nya studien gjord på 300 förskolebarn i Uppsala. Hans Fredlund är smittskyddsläkare i Örebro och han har oroats över utvecklingen av resistenta tarmbakterier länge, eftersom det är känt att de ökar.

Läs mer: Multiresistenta bakterier oroar på USÖ

”Alla doktorer måste hänga med”

Den nya studien tror han stämmer väl överens med hur det sannolikt ser ut i övriga landet.

– Jag är inte jätteförvånad över resultatet, men storleksökningen förvånade mig. Det är oerhört oroande och det går fortare utför än man hoppats på. Nu måste vi bli ännu bättre på hur förskrivningar av antibiotika ska göras och alla doktorer måste hänga med, säger Hans Fredlund.

Blir man sjuk kan det bli allvarligt

Så länge man är frisk är de multiresistenta bakterierna i magen inget problem. Det är om man blir sjuk som det kan bli allvarligt. 

– Enklare antbiotika kanske inte fungerar på de här bakterierna vid till exempel en urinvägsinfektion. Om infektionen gått upp i njurarna kanske man måste använda starkare antibiotika och det skulle spä på antibiotikarestistensen. Det är ett bekymmer på lång sikt, säger Fredlund.

Går att bli av med

ESBL-bakterierna, som bakterierna kallas, finns i vår tarmflora men är resistenta mot antibiotika. Bakterien sprids främst genom det vi äter utomlands, bland annat i länderna kring medelhavet och Thailand.

Kan man bli av med bakterierna?

– Många gör sig av med bakterierna på ett halvår efter en utlandsresa, men många är bärare längre än så.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.