Källaren håller på att saneras från asbest. Foto: Arkiv/SVT

Asbest spreds vid skolrenovering

Uppdaterad
Publicerad

Det cancerframkallande ämnet asbest har spridits vid renoveringen av Risbergska skolan i Örebro. Arbetsmiljöverket uppmanar nu alla som arbetat i lokalerna att uppsöka läkare.

Det var i onsdags som fackförbundet Byggnads fick larm om att asbest spridits i skollokalerna. Arbetare hade kapat rör i källaren, vars isolering innehöll asbest, och sedan burit rördelarna genom lokaler på markplan och ut till en container.

– Det allvarligt och ska inte få inträffa. Många är oroliga. Det är en inkubationstid på mellan 10 och 40 år, och har man inte bytt om från arbetskläderna kan man ha fört med sig dammet till både förskolan och mataffären, säger Niklas Nordlund, arbetsmiljöansvarig på Byggnads i Örebro.

Källaren saneras

Byggnads la direkt ett skyddsstopp på arbetsplatsen och kontaktade Arbetsmiljöverket. Ett saneringsföretag har tagit prover i både källaren och i lokalerna på markplan. Proverna i källaren visar på asbest och den delen håller nu på att saneras, medan proverna på markplan inte innehöll asbest.

– Men jag rekommenderar ändå de som rört sig i lokalerna att uppsöka läkare för lungröntgen och spirometri, säger arbetsmiljöinspektören Ulf Boström.  Förmodligen visar det ingenting, men det är bättre att vara på den säkra sidan.

Asbesten känd

Hela markplanet har våttorkats och byggarbetet ska nu vara igång igen. På onsdag ska Arbetsmiljöverket träffa bland annat Futurum Fastigheter, som äger fastigheten och beställt arbetet, för att se hur de ska gå vidare.

– Det sägs att de som kapade rören var uzbeker som var inhyrda av en underentreprenör, så det kan röra sig om språkförbistring, säger Ulf Boström. Det är känt att det finns asbest i byggnaden och tur är att just den delen är avstängd för lärare och elever.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.