Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Anmärkningsvärt att man inte har koll på kostnaderna.” – se Veronika Magnusson på fackförbundet Vision reda ut vilka branscher som drabbas hårdast av kommunernas personalbrist. Foto: Enno Ladwig/SVT

Notan för hyrpersonal: Över 50 miljoner kronor

Uppdaterad
Publicerad

Hyrnotan i kommunerna runtom i Örebro län växer och landade på över 50 miljoner kronor 2022. Det visar en rapport som Vision sammanställt. Örebro kommun har störst utgift på posten – därefter kommer Askersund.

År 2022 betalade Örebro kommun 13 757 000 kronor för inhyrd personal, den högsta summan av länets kommuner. Strax därefter kommer Askersund, vars hyrnota 2022 landade på 11 407 000.

SVT Nyheter Örebro har tidigare rapporterat om att kostnaderna för inhyrda sjuksköterskor ökat de senaste åren i flera av länets kommuner. Visions sammanställning visar att kostnaderna de senaste tio åren ökat med 330 procent i landets kommuner.

Rapporten visar även att det vanligaste är att hyra in personal inom socialtjänst eller äldreomsorgspersonal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.