Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det kostar kommunen dubbelt så mycket att anställa en hyrsjuksköterska. Nu menar verksamhetsansvariga att kommunen kommer klara sig med egen personal – redan till våren. Hör verksamhetschefen Tina Hultkrantz. Foto: Arkiv/SVT

Efter ökning av hyrsjuksköterskor – Örebro kommun ska bli oberoende

Uppdaterad
Publicerad

I flera av länets kommuner har kostnaderna för inhyrda sjuksköterskor ökat. Bland dem finns Örebro kommun, där summan nästintill fördubblades ifjol jämfört med 2022.

Men inom kort räknar kommunen med att bli oberoende av hyrsjuksköterskor.

Det kostar Örebro kommun cirka 106 000 kronor att hyra in en sjuksköterska från bemanningsbolag, som jobbar dagtid. Det är dubbelt så kostsamt jämfört med att ha egen anställd personal.

Kostnaderna för inhyrda sjuksköterskor har ökat de senaste fem åren, efter det hyrstopp som kommunen införde 2019. År 2022 landade summan på runt 9 miljoner kronor. Ifjol steg den till runt 16,5 miljoner.

– Det fanns en stor trötthet i hela organisationen efter pandemin, utifrån rörlighet och svårighet att rekrytera hälso- och sjukvårdspersonal, säger Tina Hultkrantz, som är verksamhetschef på Örebro kommun.

Erbjuder vidareutbildning

Ett sätt att öka attraktiviteten som arbetsgivare har varit att erbjuda sjuksköterskor möjlighet att vidareutbilda sig till specialistsjuksköterskor på betald arbetstid. Och även det har, enligt Tina Hultkrantz, bidragit till fler vakanser.

– Då har vi haft lite svårt att tillsätta dem vakanserna. Men det är ett sätt att satsa sig ur krisen och också satsa på personalen.

Ska klara sig utan bemanningspersonal

Örebro kommun är inte den enda kommunen i länet där kostnaderna för inhyrda sjuksköterskor ökat. Efter flera år ser kommunen nu en ljusning när det kommer till rekrytering av egen personal.

– Som vi ser det nu kommer vi minska bemanningssjuksköterske-tjänster och under våren förhoppningsvis klara oss helt självständigt, säger Tina Hultkrantz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.