Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Om vårdpersonal inte ska varslas, vad är det då man sparar in på och hur orolig ska man vara som patient? Foto: Simon Rehnström/TT/Sara Cosar/SVT

SVT:s enkät visar: Bara två regioner planerar varsel av vårdpersonal

Uppdaterad
Publicerad

Just nu används ordet “sjukvårdskris” flitigt. Bland annat Socialdemokraterna och Vänsterpartiet varnar för stora varsel – men i Svt:s enkät är det bara Region Östergötland och Skåne som svarat att man kommer behöva varsla vårdpersonal. I Skåne har man dock inte fattat något formellt beslut.

Sveriges sjukvård är pressad. I en enkät som SVT Nyheter skickat ut till landets 21 regioner och som samtliga svarat på, säger 17 regioner att de kommer behöva vidta sparåtgärder inom sjukvården i år.

Från politiskt håll varnar man för varsel, men enligt regionernas enkätsvar kommer den fastanställda vårdpersonalen i stor utsträckning att klara sig.

Pressad vård 2024

Östergötland varslar

Bara Region Östergötland och Skåne har svarat ”ja” på frågan om man kommer behöva varsla vårdpersonal.

I Skåne finns planer på en neddragning av 50 undersköterskor vid Helsingborgs lasarett, men det är bara Östergötland som fattat ett formellt beslut om varsel.

– I princip omfattas alla vårdmedarbetare av varslet, men läkare och sjuksköterskor är undantagna, säger Marie Morell (M), ordförande i regionstyrelsen i Region Östergötland.

Exakt hur många som kommer behöva sägas upp är ännu inte klart.

Andra lösningar i Dalarna

Bland regionerna som svarat att man inte kommer behöva varsla vårdpersonal finns Dalarna:

– Vi är i skriande behov av vårdpersonal. Därför måste vi hitta andra lösningar, säger Lotta Jansson, tf hälso- och sjukvårdsdirektör.

En av sparåtgärderna som Dalarna jobbar med är, precis som i landets övriga regioner, att minska kostnaden för hyrpersonal. Något som Lotta Jansson menar ändå kan leda till att färre jobbar med den direkta vården:

– Vi försöker att anställa. Men när vi minskar kostnaden för hyrbemanning riskerar vi att inte kunna bemanna upp våra vakanta tjänster, vilket i sin tur kan ge konsekvenser i förlängda väntetider och sämre tillgänglighet.

Osäkert läge

Samtidigt ger enkäten bara en nulägesbild. Flera regioner ser fortfarande över sina utgifter och Region Värmland har svarat att man “troligtvis” kommer behöva varsla vårdpersonal.

– Just nu tittar vi på handläggare och administratörer, men som det ser ut nu är inte det tillräckligt, berättar Niklas Larsson, förhandlingschef på regionen.

Så gjorde vi enkäten:

Enkäten skickades ut via mejl till samtliga 21 regioner. Frågorna rörde eventuella besparingar inom sjukvården 2024. Samtliga regioner svarade.

17 av regionerna svarade att de kommer behöva vidta sparåtgärder inom vården, men av dessa svarade 11 nej på frågan om de kommer behöva varsla vårdpersonal. Tre svarade “vet ej”, en region svarade “troligtvis” och två svarade “ja”.

Halland, Jönköping och Stockholm har svarat att man inte kommer behöva vidta sparåtgärder inom vården. Västerbotten vet ännu inte.

Enkäten besvarades mellan den 13 och 28 februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pressad vård 2024

Mer i ämnet