Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Nya friska pengar” – se Mikael Damberg (S) om kravet på regeringen. Foto: Christine Olsson/TT samt Pontus Lundahl/TT

Busch: Regionerna behöver göra sin hemläxa

Uppdaterad
Publicerad

KD-ledaren Ebba Busch uppger att statsministerns löfte om mer pengar till sjukvården kommer att fullföljas. Men hon ryter också till mot regionerna.

– Det är några regioner som har en ganska tuff hemläxa att göra.

Ebba Busch uttalar sig vid en träff med riksdagsjournalisterna.

Bakgrunden är att statsminister Ulf Kristersson (M) har lovat att tillsammans med samarbetspartiet SD lägga en budget som ser till att människor inte sägs upp i den svenska sjukvården.

Oppositionen anser dock att han backat från löftet eftersom han i en intervju med Corren svarade nej på frågan om han kan lova att det inte blir några varsel.

Kristersson uppgav samtidigt att staten ”så långt som möjligt” kommer att göra sitt för att undvika generella neddragningar av viktig medicinsk personal.

”Tuff hemläxa”

Ebba Busch framhåller att regeringen kommer att fullfölja löftet.

– Vi jobbar på ett vårdpaket för hur vi kan stötta regionerna ekonomiskt i den här tuffa tiden men också strukturellt, säger hon.

– Han har lagt ut texten för vad han menar, men vi kommer att fullfölja på det löftet.

Hur mycket pengar regionerna kan räkna med ger hon inget besked om. Samarbetspartierna förhandlar just nu om den frågan.

Busch påpekar samtidigt att enbart pengar inte kommer att lösa krisen i sjukvården.

– Det är några regioner som har en ganska tuff hemläxa att göra i att se över sina prioriteringar. Vi ser varsel på patientnära personal, men inte på mer politikerstyrd, administrativ personal – och det är en ganska märklig prioritering, säger Busch.

Kräver besked

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet kräver att regeringen skyndsamt ger sjukvården besked om mer pengar.

Initiativet som läggs fram i finansutskottet på tisdagen nämner dock ingen siffra.

– Vi har inte räknat på det utan det är statsministern som måste räkna på det, säger S ekonomiskpolitiska talesperson Mikael Damberg.

Vänsterpartiet har tidigare föreslagit en extra ändringsbudget på 15 miljarder.

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) beräknar regionernas underskott i år till 24 miljarder kronor.

S, V och MP har inte ensamma majoritet för att få igenom utskottsinitiativet i riksdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.