Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att höra vad Vårdförbundet ser för positiva och negativa aspekter med att hyra personal från bemanningsbolag. Foto: SVT

Vårdförbundet om hyrbolagen: ”Det är en sista utväg”

Uppdaterad
Publicerad

Fackförbundet ser bemanningsföretagen som en sista utväg när det saknas personal. Inhyrda sjuksköterskor har behövts i Örebro kommun, men nu hoppas facket att vakanser ska tillsättas av fast personal.

– Nu är det viktigt att behålla de vi rekryterar, säger Eva Harrysson, huvudskyddsombud på Vårdförbundet.

Orsaken till att kostnaderna för hyrpersonal ökat är att det funnits behov av att fylla vakanta tjänster. Den bilden delar Fackförbundet Vårdförbundet och Örebro kommun. Inhyrda sjuksköterskor är en sista utväg, menar facket. Men det öppnar också för möjligheten att rekrytera bemanningssjuksköterskorna till kommunen.

– Det kan också göra att lönen kan påverkas positivt. Det har vi sett sen tidigare, när upphandlingarna för många år sedan började med bemanningsföretag, att lönen i Örebro kommun ökade på grund av det, säger Eva Harrysson på Vårdförbundet.

”Behövs en buffert”

Men pengarna som läggs på bemanningspersonal anser Vårdförbundet borde läggas på ordinarie personal. Och för att öka attraktiviteten som arbetsgivare behöver förutsättningarna för sjuksköterskor bli bättre.

– Och vi är ett steg på väg. Vi ser att man är väldigt lyhörd och överanställer nu, man anställer fler på varje enhet. Många vabbar och har semester och allt möjligt. Man behöver ha en buffert. Så man överanställer i Örebro kommun nu när det gäller sjuksköterskor för att bättra på arbetsmiljön.

Vill inte ha hyrstopp

År 2019 infördes ett hyrstopp. Trots att facket anser att det är bra med fast anställd personal, vill de inte hamna i en sådan situation igen.

– Jag hoppas inte vi hamnar där för då blir det att man stoppar helt och hållet. Den här utvägen behöver finnas när det inte finns någon annan väg. I nödfall får man väl säga, säger Eva Harrysson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.