Tommy Ingemarsson alias Potti och Marie Reifelton Foto: Åsa Pitkänen, Sjöängen scenkonstavdelning

E-sportstjärna till Askersund

Uppdaterad
Publicerad

Askersund ska storsatsa på e-sport. I dag skrev man avtal med Tommy ”Potti” Ingemarsson, världsmästare på spelet Counterstrike, och nu ska kommunen starta kursverksamhet i ämnet.

Tommy Ingemarsson är tiofaldig världsmästare i datorspelet Counterstrike och ett stort namn i e-sportkretsar. Han är också vd för Arena academy, som kommunstyrelsen förra veckan beslutade att inleda ett samarbete med. Verksamheten sysslar just med att främja e-sport bland ungdomar på skolor och föreningar runt om i Sverige.

Idén kom från Dreamhack

Under tisdagen skrevs samarbetsavtalet under på Sjöängens kunskaps- och kulturcentrum.

e-sport i Askersund

– Jag är enormt exalterad över att Askersund vågar ta steget fullt ut för ungas välmående, säger Tommy Ingemarsson.

Idén om att starta projektet kom från Marie Reifelton, chef för scenkonstavdelningen inom Askersunds kommun.

– Jag var på Dreamhack i Jönköping för ett tag sen. Då såg jag en stor kö med ungdomar som ville ha autografer av Ninjas in pyjamas, ett Conuterstrike-lag som Tommy Ingemarsson startade. Jag tänkte att vi måste få de här killarna till Askersund med tanke på det stora intresset,säger Marie Reifelton.

Kick off i januari

Hon påbörjade egen research och upptäckte bland annat att ungdomar som engagerar sig i e-sport tenderar att prestera bättre i skolan.

– De löser ofta problem i spelen, vilket genererar generella kunskaper i exempelvis språk och matematik, säger Marie Reifelton.

Samarbetet mellan kommunen och Arena academy inleds med en kick off för 200 000 kronor på Sjöängen den 21 januari. Den kommer troligtvis locka flera stora namn inom e-sporten till Askersund. Och det är bara början.

Ska locka ungdomar till Askersund

– Det här är en långsiktig satsning för kommunens räkning, som även innebär inköp av IT-utrustning, coachutbildning och kursverksamhet inom e-sport. En väldigt stor ungdomssatsning helt enkelt, säger Marie Reifelto.

Hon tillägger att det här initiativet förhoppningsvis lockar fler människor, särskilt unga, till kommunen i framtiden.

– Vi är ensamma i regionen om det här.

Arena academy har inlett liknande samarbeten med exempelvis Ronneby i Blekinge. I nuläget för man också dialog med Nynäshamns kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

e-sport i Askersund

Mer i ämnet