CS-världsmästaren Tommy ”Potti” Ingemarsson. Foto: Johannes Weckström/SVT

Nu är världsstjärnan i e-sport på plats

Uppdaterad
Publicerad

Askersunds kommun har tidigare aviserat att man kommer att satsa stort på e-sport bland unga. Till helgen kommer världsstjärnorna Potti och HeatoN för att delta när hela Sjöängen fylls av turneringar, workshops och coachutbildningar.

Den tiofaldige världsmästaren i CS Tommy Ingemarsson, alias Potti, har sedan tidigare skrivit ett samarbetsavtal med Askersunds kommun.

Syftet är att främja e-sport bland ungdomar på skolor och föreningar.

e-sport i Askersund

Många positiva effekter

Marie Reifelton, ansvarig för scenkonst på Sjöängen i Askersunds kommun är den som har tagit initiativet till att fler ungdomar ska få upp ögonen för e-sport. Det visar sig nämligen att dataspelande får med sig många positiva effekter – något som man inte alltid talar om.

Marie Reifelton, ansvarig för scenkonst på Sjöängen i Askersund. Foto: Johannes Weckström / SVT

– De löser ofta problem i spelen, vilket genererar generella kunskaper i exempelvis språk och matematik, säger Marie Reifelton.

Föräldrar välkomna

Under lördagen ordnas ett stort evenemang på Sjöängen i Askersund dit både unga och deras föräldrar är välkomna.

– Under e-sportdagen blir det bland annat workshops, coachutbildning, föräldrainformation, cosplay, turneringar och möjlighet att testa VR, säger hon.

Female Legends dyker upp

Dessutom kan den som vill träffa de två världsstjärnorna Potti och HeatoN, eller Emil Christensen som han egentligen heter.

Tjejlaget Female Legends kommer också att medverka i en showmatch.

– Tanken är att vi ska ha två utbildade coacher i e-sport knutna till kommunen som ska arbeta vidare med intresserade ungdomar, säger Marie Riefelton.

SVT Örebro kommer att publicera en intervju med Tommy Ingemarsson senare under dagen.

Detta är e-sport

E-sport är en förkortning av ”elektronisk sport” och är ett samlingsnamn för alla tävlingar som är utförda med hjälp av datorer eller spelkonsol.

I Sverige finns ett landslag i e-sport och svenska e-sportsföreningen samlar flera underföreningar.

Begreppet myntades i Sydkorea bland annat av arrangörerna bakom World Cyber Games men har under det senaste deceniennet blivit ett globalt vedertaget begrepp

Källa: http://www.sesf.se/

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

e-sport i Askersund

Mer i ämnet