Foto: Tilal Altaib/SVT

Yogaförbudet går emot Skolinspektionens beslut

Uppdaterad
Publicerad

Beslutet om att inte tillåta yoga i Askersunds kommun ska omformuleras. ”Yoga i sig är inte skadligt”, säger nu barn- och utbildningsnämndens ordförande Ronny Larsson (S).

Beslutet i Askersunds kommun om att inte tillåta yoga fattades 2014 och handlar om all typ av yogarelaterad verksamhet, ett beslut som kommunen nu menar är för otydligt formulerat.

– Med facit i hand ser vi nu att det var ett otydligt beslut, därför har vi sagt att vi ska sätta oss ner och ta ett nytt beslut där vi förtydligar alltihop.

Yogaförbudet i Askersund

Skolinspektionen godkänner yoga

Frågan om att förbjuda yoga inom skolan har varit uppe förut. 2012 anmäldes Östermalmsskolan i Stockholms kommun till Skolinspektionen för att ha haft yoga i undervisningen. Skolinspektionen utredde då frågan och kom fram till att yogan på Östermalmsskolan inte stred emot skollagens bestämmelser om konfessionella inslag.

Kan komma att tillåtas

Enligt skolinspektionen kan yoga tillåtas så länge övningarna inte innehåller något religiöst budskap eller några bekännande inslag. Ändå har all typ av yoga varit portad från Askersunds skolor sedan det lokala beslutet fattades 2014. Nu kan alltså det förändras.

– Yoga i sina rätta former, utan begrepp med religiösa trosbekännelser, kommer nog vara tillåtet säger Ronny Larsson.

SVT Örebro har sökt Mikael Falk, förvaltningschef för barn- och utbildningsnämnden i Askersunds kommun, men han vill inte svara på våra frågor utan hänvisar till tididgare pressmedelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Yogaförbudet i Askersund

Mer i ämnet