Beslagen av dopning fördubblad

Uppdaterad
Publicerad

Antalet beslag av dopningsmedel fördubblades ifjol jämfört med året innan, visar siffror från Tullverket. Och det är främst näthandeln som ligger bakom ökningen.

I fjol gjorde Tullverket 733 beslag av dopningsmedel, vilket kan jämföras med 362 beslag under 2013. Majoriteten av beslagen gjordes i post- och kurirflödet.

– De som tidigare köpte dopningsmedel på gymmet gör det nu över nätet. På så sätt kan man vara anonym, säger Lars Hansson, nationell tullspecialist på narkotika och dopningsmedel.

Just nu pågår flera förundersökningar där Tullverket beslagtagit stora mängder dopningsmedel, men många gånger handlar det om mindre beslag av preparat avsett för privat bruk.

– Men vi ser också att den grova organiserade brottsligheten, som tidigare förde in preparaten med personbil, allt oftare använder sig av post- och kurirflödet, säger Lars Hansson.

Ökad tillverkning i Sverige

Tullverket märker även att det blir vanligare med införsel av anabolas steroider i ren aktiv substans, där bara ett hekto kan rendera uppemot 400.000 tabletter.

– Vi har sett en ökad inhemsk tillverkning sedan 2005-2006. Tidigare var det mest färdiga produkter som kom till Sverige, säger Lars Hansson.

Vad gör ni för att upptäcka dem?

– Mycket handlar om underrättelsearbete och samverkan med andra länder. Nu vet vi många gånger vilka länder och mottagare som är intressanta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.