Foto: SVT

Unik metod ska stoppa dopning

Uppdaterad
Publicerad

Dopningsmissbrukare som ertappas av polis ska erbjudas vård och behandling direkt. Det är ett koncept som finns i Örebro och det har gett goda resultat.

På Beroendecentrum i Örebro finns en polisstation. Dit kommer polisen för förhör och provtagning av alkohol- och drogpåverkade förare som på plats erbjuds professionell hjälp.

Modellen kallas SMADIT, Samverkan mot alkohol och droger i trafiken, och är ett samarbete mellan flera olika myndigheter för att minska antalet rattonyktra på våra vägar.

Men i Örebro är projektet unikt. Här erbjuds även den som ertappas för ringa narkotikabrott och dopningsbrott ett motiverande samtal med personal från Beroendecentrum.

– Det har gått bra. Vi har fått in ganska många personer i behandling, i och med att vi erbjuder vård och behandling i direkt anslutning till polisförhöret. Man blir rädd då man har fått många bieffekter, säger Pernilla Göthlin, enhetschef på Beroendecentrums vårdavdelning.

Ger resultat

Dopningsbrott har ingått i SMADIT-konceptet i länet sedan 2012 och redan samma år gav det resultat. Enligt Tony Qurioga vid Örebropolisen gjorde de ett tillslag där de fann de 13 dopningsmissbrukare. Tio av dem var fortfarande i behandling tio månader senare.

– Det känns bra att kunna erbjuda en väg in i vård även för en dopningsmissbrukare. Att utesluta dopningsbrottet från de andra missbruksbrotten vore katastrof, säger han till SVT.

Vad gör ni för att upptäcka dem?

– En stor del baseras på underrättelser, alltså tips från anhöriga, idrottsföreningar och vissa gym. Dessutom kommer en del från andra aktörer som tullen, säger Tony Qurioga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.