Foto: SVT

”Besviken att det inte finns fler”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har få mottagningar som bara vänder sig till missbrukande kvinnor. Det är något som personal på Kajsamottagningen i Örebro beklagar eftersom de tycker sig märka hur deras kvinnomottagning ger resultat.

– Jag tycker att vi möts av så stor tacksamhet från patienterna att de verkligen upplever att det är något positivt, säger kurator Catharina Eriksson.

Kajsamottagningen i Örebro har funnits i 15 år och är en mottagning dit missbrukande kvinnor kan vända sig för att få stöd och hjälp. Personalen har under åren lagt märkte till att de kvinnor som söker sig till mottagningen ofta känner väldig skuld och skam. Och det är något som de lägger stor vikt på under behandlingen.

missbruksvården

– Det är en direkt avspegling av samhällets syn på missbrukande kvinnor. Det är värre när en kvinna missbrukar än när en man missbrukar, säger Catharina Eriksson.

– Det är också så att kvinnor och män som befinner sig i en missbrukssituation ofta har olika erfarenheter när det gäller sin egen historia. Kvinnor har ofta haft mer relationsproblem och har varit betydligt mer utsatta för övergrepp.

Fredrik Spak som jobbar som överläkare i Göteborg, och är docent vid universitetet där, har tittat närmre på frågan om könsuppdelad vård. Han menar att det är en omöjlighet att kräva att alla kommuner ska erbjuda detta. Enligt honom finns det varken resurser eller underlag för särskilda kvinnomottagningar överallt.

– Jag tror att det är jättebra att ha där det finns möjlighet, alltså i större städer, men på små orter har de inte möjlighet att ha detta, säger Fredrik Spak.

Han efterlyser dock ett tydligare genustänk inom all missbruksvård, så att varken kvinnor eller män ska placeras i särskilda fack och därmed få rätt vård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

missbruksvården

Mer i ämnet