Foto: TT

Black Knights ska lyckas med det omöjliga

Uppdaterad
Publicerad

Örebro mot övermakten. Så kan SM-finalen i amerikansk fotboll beskrivas.

”Det är alltid kul att vara underdog och vinna, säger Johan Stål, wide receiver i Black Knights”, inför söndagens batalj mot Carlstad Crusaders.

Carlstad Crusaders har fyra raka SM-guld. Laget gick igenom superserien i amerikansk fotboll med idel segrar. Carlstad passar och springer bäst, är tätast i försvar och gör flest poäng. I en sport där statistiken reflekterar ett lags styrka är det svårt att hitta en kategori av betydelse som indikerar att det regerande mästarlaget kan få stiga ned från tronen.

Det krävs något alldeles extra om Örebro Black Knights, som föll klart i förra årets SM-final och förlorat den här säsongens två matcher mot Crusaders, ska vinna SM-finalen på Tele2 Arena i Stockholm.

Amerikansk fotboll

En omöjlig uppgift?

– Det kan man tro. Carlstad är favoriter så det skriker men de ska få en jäkla match, säger Johan Stål, förra säsongens mest värdefulla spelare i superserien.

Stål, 29, är wide receiver (passningsmottagare) och kom till Örebro från just Carlstad 2011. Efter snart fyra säsonger har han fortfarande inte fått vara med om att slå sitt gamla lag.

– Jag har tyvärr ingen magisk taktik men vi vill verkligen vinna. Vi vill visa att vi inte är lillebror, säger han.

Carlstad statistisk storfavorit

Carlstad toppar de flesta statistiska kategorierna i superserien i amerikansk fotboll. Ett urval, med finalmotståndaren Örebros placering:

Gjorda poäng

1) Carlstad, 58,8 poäng per match.

3) Örebro, 37,1.

Insläppta poäng

1) Carlstad, 14,0.

3) Örebro, 19,9.

Anfall, passningsspel

1) Carlstad, 303,8 yards per match.

5) Örebro, 220,3.

Anfall, springspel

1) Carlstad, 219,4.

2) Örebro, 198,0.

Källa: amerikanskfotboll.com. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Amerikansk fotboll

Mer i ämnet