Hundratals statister utklädda till zombies kommer att jaga löparna i loppet. Foto: Jesper Mattsson/SVT

Bli jagad av farliga zombies i ny löpartävling

Uppdaterad
Publicerad

Att springa genom eld och vatten eller bli jagad av zombies blir allt populärare.

De riktigt spektakulära motionsloppen lockar nu tusentals deltagare och avlöser varandra.

I en källare i Örebro sitter tvillingbröderna Haneskog och planerar var alla zombies ska dyka upp i deras nya motionslopp. De har jobbat med olika typer av zombieevent tidigare, men det är första gången de genomför en så stor löpartävling. Väggen är fylld med ritningar på hur gallerior och torg i Örebro ska byggas om för att ge känslan av att löparna springer genom en ödelagd infekterad stad, som i en film.

– Ska man springa 6,5 kilometer, så varför inte bli jagad? Då har man en anledning att springa, säger Gunnar Haneskog, arrangör av Run for your lives.

Loppet, som ska ske en mörk höstkväll senare i år, är bara ett av många exempel på hur galna löpartävlingar nu lockar mängder med deltagare.

Bara i brödernas hemort Örebro har redan 2.500 löpare sprungit Color Me Rad, där de tävlande får färg kastad över sig. Lika många är anmälda till Action Run, där deltagarna springer över eld och genom vatten. 30 svåra hinder väntar längs den 7,5 kilometer långa banan.

– Det finns ju en träningstrend i Sverige i dag, ja kanske i hela världen. Att få utmana sig själv lite extra i ett hinderbanelopp är lite mer än att bara springa ett vanligt löplopp, säger Richard Göransson som arbetar med tävlingen.

453 varv runt vattentornet

Även de riktigt klassiska loppen hittar nu nya former.

Tidigare i år genomförde idrottsföreningen 114sport ett maratonlopp där löparna sprang 453 varv på toppen av vattentornet Svampen. Det kommer återkomma och nu planerar man också för ett helt nytt maraton – genom en shoppinggalleria. För de vanliga idrottstävlingarna, där ettan tar guldmedaljen, är inte lika lockande som tidigare.

– Jag tror att man är ute efter själva upplevelsen. Man tar bort det där med själva tävlingen. Det är inte så intressant att tävla, men däremot att uppleva saker, säger Ola Nordahl, IF 114sport.

Kraven har ökat på arrangörerna att erbjuda nya utmaningar hela tiden och antalet lopp som satsar på en spektakulär upplevelse blir också allt fler.

– Det är hård konkurrens. Det är väldigt många lopp som dyker upp. Det finns ju en risk att alla lopp får färre deltagare när det blir fler lopp. Det kanske inte finns tillräckligt underlag, säger Richard Göransson.

Spring för livet

I källaren i Örebro kan zombieloppsarrangörerna lättat konstatera att de hundratals statister som ska spela de vandrande döda nu är klara. Fortfarande återstår dock mycket hårt arbete med att få alla detaljer klara i tid. Man har sneglat på liknande lopp som lockat många deltagare utomlands, men inte hittat något som genomförts i stadsmiljö. Trots det hoppas man att kombinationen zombies och löpning ska locka många vältränade skräckentusiaster till startlinjen.

– Det är nog god idé att börja träna, för annars blir man uppkäkad. Det är väl en motivation om något, säger Erik Haneskog.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.