Hemma hos Bodil Staff och Rolf Lenströmer går inget vatten till spillo. ”För mig har det blivit en hjärtesak”, säger Rolf. Foto: SVT

De sparar vatten med enkla medel

Uppdaterad
Publicerad

Hemma hos Bodil och Rolf går inget vatten till spillo. De pendlar mellan Örebro och Gotland, två kommuner som införde bevattningsförbud i april. Men det är för ungefär ett år sedan som deras starka engagemang för att ta tillvara på vattnet väcktes.

Att spola med knappen efter ett toalettbesök förekommer nästan aldrig  hemma hos Bodil Staaf och Rolf Lenströmer. I badrummet står en hink, likaså i köket. Där samlar de det vatten som blir över efter att de spolat i kranen eller duschen.

TV: Se hela inslaget

Vattenbristen i Örebro län

Det var ungefär ett år sedan, då en vattenmätare installerades i deras lägenhet, som de ville undersöka hur mycket vatten som de förbrukade.

– Så vi skaffade nödvändig utrustning, det vill säga en vanlig hink och en liten glassbytta som vi ställde i vasken. På den vägen är det, berättar Rolf.

Har blivit en hjärtesak

Via datorn kan de se hur förbrukningen ser ut månad för månad. Och när den gått ner, då känns det bra.

– Det känns tillfredsställande att det märks, säger Bodil.

Men att vara sparsam med vattnet har blivit mer än en fast rutin i vardagen, säger Rolf.

– För mig har det blivit en hjärtesak faktiskt. Det är inte bara i Sverige utan över hela världen så är det problem med vatten. Det här är vårt sätt att dra vårt strå till stacken.

Gäller att skaffa rutin

De har också ett hus på Gotland där de bor under halva året. Både i Örebro kommun och på Gotland infördes ett bevattningsförbud i april i år. I Örebro har det hävts men man uppmanar fortfarande invånarna att vara sparsamma.

Och att vara sparsamma, både på Gotland och i Örebro, det är en självklarhet för Rolf och Bodil.

– Det är så väldigt enkelt. Det gäller bara att skaffa sig en rutin att inte låta vattnet rinna till spillo utan man tar tillvara på allt som kommer ut ur den där kranen och återanvänder det, säger Rolf.

De har också prisats av Örebro kommun för sitt enkla sätt att spara vatten.

LÄS MER: Så sparar du vatten – 6 tips

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenbristen i Örebro län

Mer i ämnet