Så snålar du på kranvattnet – 6 tips Foto: Mikael Eriksson/SVT

Så sparar du vatten – 6 tips

Uppdaterad
Publicerad

Vattenbristen på flera håll i Sverige innebär att många måste snåla på vattnet. En vanlig dag gör vi i snitt av med 150 liter vatten per person.

Se videon för att få tips på hur du sparar dricksvatten.

I snitt går det åt 30 liter för toalettspolning, 60 liter för personlig hygien, 30 liter för disk och tvätt och 20 liter för mat, dryck och övrigt.

Men om vi räknar med allt vatten som går åt för att producera vår mat, våra kläder och andra varor så går det åt långt mycket mer. Enligt organisationen Water Footprint Network (WFN) kan det handla om 3.900 liter per dag för en svensk.

Det är svårt att beräkna exakt hur mycket vatten det går åt för att producera det vi konsumerar. För en kopp kaffe har det använts i snitt 130 liter, enligt WFN. Men då handlar det både om bevattning och regnvatten. Ett kilo nötkött tar 200 liter i anspråk om det är svenskproducerat, medan det kan handla om betydligt mer, ända upp till 15.000 liter, om djuret har ätit foder som bevattnats.

Källa: Svenskt vatten, Water Footprint Network, Världsnaturfonden

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.