Grundvattennivåer i små och stora magasin under november 2017 jämfört med det normala. Foto: SVT / Källa: SGU

Fortsatt lågt grundvatten

Uppdaterad
Publicerad

Långsam förbättring av grundvattennivåerna, men än behövs det mer nederbörd.

Fortsatt underskott

Grundvattennivåerna i stora magasin ligger fortsatt under de normala i stora delar av landet. I stora delar av Svealand och i sydöstra Norrland ligger nivåerna fortfarande mycket under de normala. Samtidigt kan det ta lite tid innan vattnet från oktober- och novemberregnen når ner i de stora magasinen. Det gäller exempelvis norra Uppland och Gävlebukten som fått stora regnmängder i under oktober.  Annars har större delen av landet fått normala eller större regnmängder än brukligt under oktober. Resultatet av augusti- och septemberregnen i södra Sverige har normaliserat grundvattennivåerna i södra Götaland. Längst i norr är nivåerna fortsatt normala eller över normala.

Små och stora grundvattenmagasin

De små grundvattenmagasinen har betydelse främst för de som har egna brunnar medan de stora magasinen har betydelse för kommunalt vatten. Jämför man stora och små magasin, syns en betydande skillnad. De små magasinen fylls på snabbare än de stora och det blöta vädret. Norra Norrland och större delen av Götaland (inklusive Öland och Gotland) har nu över normala mängder grundvatten i de små magasinen.

Brist i magasinen trots blött i markerna

Det blöta höstvädret är inte bara till godo. Återkommande regn har gjort det svårt för bönderna att kunna skörda, vilket gjort att en del skörd gått förlorad. Bland annat på Gotland har potatis och  Ännu i slutet av november finns betor kvar i jordarna som inte gått att ta upp eftersom marken inte bär de tunga maskinerna. På en del håll är det också besvärligt för boskap och vilda djur där det är sumpiga marker och översvämmade åkrar, där marken är mättad.

Effekt av sommarens information om det låga grundvattennivåerna

Enligt en enkät gjord av Sverige Radio Ekot gav informationen om de låga grundvattennivåerna effekt. 75% av landets kommuner har svarat på enkäten. 25 procent av de som svarat uppger att invånarna sparat upp till 20% mer än året innan. Mest av alla hade Mönsterås kommun sparat med över 20 procent. Men trots detta är inte de stora magasinen tillbaka i normala nivåer i stora delar av landet. En nederbördsrik vinter är det som behövs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.