Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Varmt och ostadigt – sedan svalare i nästa vecka

Uppdaterad
Publicerad

Vad blir det för väder i dag? Hur blir vädret i morgon, och kommande dagar? Här får du väderprognosen från SVT:s meteorologer – uppdateras flera gånger varje dag.

I KVÄLL

Skurarna i söder lever kvar under kvällen och molnen ökar även i delar av Svealand. I norr blir det en solig kväll, men lokalt kan dyka upp någon regn- eller åskskur i Tornedalen.

Foto: SVT

I NATT

Det blir en mild natt, där det bara är i västra Norrland som temperaturen lokalt kan nå ner mot enstaka plusgrader som lägst.

Foto: SVT

FREDAG MORGON

Det blir en solig morgon i norr. I söder väntas växlande molnighet och tidvis regnskurar främst i sydväst.

Foto: SVT

FREDAG

På fredag har vi en labil och varm luftmassa över landet. Det ger växlande molnighet och en hel del regnskurar med åska. Mest svag till måttlig vind, men i samband med skurar kan vindbyarna bli friska.

Foto: SVT

FREDAG KVÄLL

Skurarna lever kvar under kvällen, men på Gotland, Öland och längs ostkusten blir det mest soligt.

Foto: SVT

LÖRDAG

Det blir ingen egentlig förändring i vädret till lördagen. Den varma och labila luftmassan ligger kvar över landet, så även lokala regn- och åskskurar bildas. För de alla som ska delta i Stockholm Marathon blir det varmt och svettigt mitt på dagen.

Foto: SVT

SÖNDAG

På söndag börjar något svalare luft ta över från nordväst. På gränsen mellan den varma luften i söder och svalare luften i norr bildas en hel del regn- och åskskurar.

Foto: SVT

MÅNDAG–ONSDAG

I början på nästa vecka rör sig svalare luft söderut över Norrland och norra Svealand. Den varmaste luften ligger kvar i sydost. Det blir fortsatt ostadigt med flera mindre regn- och skurområden som sveper in från nordväst och drar vidare ner över landet och för ner sval luft över hela landet. I fjällen kan även inslag av blötsnö förekomma i högre terräng.

Foto: SVT

TORSDAG–SÖNDAG

Väderprognosen för resten av veckan är osäker, alltså för nationaldagen på torsdag och dagarna därefter. Säkert är att det blir svalt och ostadigt och flera regn- och skurområden lär beröra landet, men var och när det regnar eller inte går inte att precisera. Tyngdpunkten ser ut att hamna i norr, men det finns även indikationer på att vi kan få in regn och skurar söderifrån också. I så fall kanske även lite varmare luft igen mot veckoslutet, men det är en ytterst osäker utveckling.

Foto: SVT

TEMPERATUR 31/5–9/6

Efter en längre period med klart varmare än normalt börjar nu en övergång till svalare väder, vilket syns tydligt när medeltemperaturen för de två kommande femdygnsperioderna jämförs med det normala.

Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.