Normal medeltemperatur i grader för april månad för referensperioden 1991–2020. Källa: SMHI. Foto: SVTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Vad är normalt aprilväder?

April är nog den allra bästa vintermånaden för många i norr. I söder börjar våren ta fart i april.

April är så mycket mer än bara klassiskt aprilväder, för beroende på om våren är tidig eller sen kan april lika gärna bjuda på försommarvärme i söder och full vinter i norr. April är en nyckfull månad, för utöver klassiskt aprilväder kan det även svänga mycket från dag till dag och från vecka till vecka. Sällan har vi likartat väder under längre tid, men visst händer även det. Perioder med soligt och torrt väder är vanliga, och alla har väl någon gång tampats mot mer eller mindre stora stoftvirvlar som fört upp sandkorn från marken upp i ansiktet.

Det är en månad som ofta bjuder på ett skifte i väderregimen, för så här ”mitt i våren” förändras förutsättningarna mycket ju mer kraft det blir i solstrålarna vecka för vecka. Konvektionen kommer igång, alltså när solen värmer marken som i sin tur värmer den marknära luften som då stiger och sedan avkyls så att moln bildas. Ett vanligt aprilfenomen är så kallade fallstrimmor, där regn, snö och snöhagel avdunstar och sublimerar på väg ner mot marken i den torra vårluften. För det är under perioden efter snösmältning och vårflod men innan lövsprickning som den relativa luftfuktigheten normalt är som allra lägst under året.

Sjöbris är ett annat väderfenomen som börjar märkas av i april. Havsvattnet är fortsatt nerkylt efter vintern medan snöfri landmassa relativt snabbt värms upp på dagarna, varvid sjöbriscirkulationen kan komma igång. Kallt havsvatten gör också att fuktig luft över hav avkyls och bildar dimma, som sedan i vindriktningen kan driva in över land. Alla kustbor vet att värmande vårsol från klarblå himmel kan övergå till tät och råkall dimma på bara några minuter.

Snösmältning och våravancemang

Utbrett snötäcke i söder i april är numera en relativt ovanlig syns. Visst kan snön ligga i söder i april, men då handlar det oftast om bakslag med kalluft på tillfällig visit i söder. De flesta aprilmånader på senare år har varit varmare än normalt, medan det varit mer blandat gällande blöta och torra aprilmånader, där den senaste mycket torra april inträffade 2019. Vårflod i söder är sällan förkommande numera, men i Norrlandsälvarna tar vårfloden oftast fart i och med snösmältningen i april. Minusgrader nattetid bromsar snösmältningen markant, så det är först när töväder dygnet runt, regn och blåst tar över som flödena stiger.

Eftersom vi bor i ett så avlångt land är aprilvädret i norr att likna med marsvädret i söder, för det är främst i april som våren anländer till Norrland. I söder kan till och med sommarvärmen slå till. Svenskt rekorddatum för tidig högsommarvärme (25 grader) är den 11 april 1906 i Kalmar vid Smålandskusten. Säsongen för gräsbränder vandrar likt våren norrut under april i takt med och efter snösmältningen men före årsgräset tar över och sätter stopp för gräsbrandsäsongen.

Allmänt varmare och såväl torrare som blötare

I och med bytet till referensperioden 1991–2020 märks att april blivit varmare. Ökningen i medeltemperatur mellan de två olika referensperioderna är mestadels 0,5–1,5 grader i norr och 1–2 grader i söder. Ett riksgenomsnitt för samtliga landets mätplatser uppvisar en temperaturökning på 1,4 grader. För nederbörd är förändringen såväl åt det torrare som det blötare hållet, men där förändringen över lag är liten, mestadels mindre än 10 mm. Blötare än tidigare är det främst i nordvästra Svealand och i delar av de västra fjällen, men främst sydöstra Götaland och södra Norrlandskusten sticker ut åt med en tendens åt det torrare hållet. I snitt över landet är förändringen i stort sett obefintlig, mindre än en procent.

Varmast: 29,0 grader i Genevad, Halland den 27 april 1993
Kallast: 36,5 minusgrader (avläst på en halv grad när) i Karesuando, Lappland den 6 april 1916
Högst månadsmedeltemperatur: 10,4 grader i Göteborg, Västergötland 2011
Lägst månadsmedeltemperatur: 10,2 minusgrader i Vassitjåkko, Lappland 1910
Störst dygnsnederbördsmängd: 78 mm i Härnösand, Ångermanland den 8 april 1959
Störst månadsnederbörd: 308 mm i Sandnäs, Jämtland 1943
Störst snödjup: 262 cm i Riksgränsen, Lappland den 3–12 april 1905
Högst medelvind i fjällen: 41,4 m/s i Stekenjokk, Lappland den 4 april 2007
Högst medelvind vid kusten: 33 m/s i Söderarm, Uppland den 14 april 1981
Högst byvind: 49,7 m/s i Tarfala, Lappland den 26 april 2007
Mest solskenstid: 335 timmar i Borlänge, Dalarna 2019

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tema vår

Mer i ämnet