Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Normalt aprilväder Foto: SVT

Vad är normalt aprilväder?

Uppdaterad
Publicerad

April är nog den allra bästa vintermånaden för många i norr. I söder börjar våren ta fart i april.

April är så mycket mer än bara klassiskt aprilväder, för beroende på om våren är tidig eller sen kan april lika gärna bjuda på försommarvärme i söder och full vinter i norr. April är en nyckfull månad, för utöver klassiskt aprilväder kan det även svänga mycket från dag till dag och från vecka till vecka. Sällan har vi likartat väder under längre tid, men visst händer även det. Det är en månad som ofta bjuder på ett skifte i väderregimen, för så här ”mitt i våren” förändras förutsättningarna mycket ju mer kraft det blir i solstrålarna vecka för vecka.

Normal medeltemperatur i grader för april månad för referensperioden 1991–2020. Källa: SMHI. Foto: SVT

Ett vanligt aprilfenomen är så kallade fallstrimmor, där regn, snö och snöhagel avdunstar och sublimerar på väg ner mot marken i den torra vårluften. Perioder med soligt och torrt väder är vanliga, och alla har väl någon gång tampats mot mer eller mindre stora stoftvirvlar som fört upp sandkorn från marken upp i ansiktet. Sjöbris är ett annat väderfenomen som börjar märkas av i april. Alla kustbor vet att värmande vårsol från klarblå himmel kan övergå till tät och råkall dimma på bara några minuter.

Snösmältning och våravancemang

Utbrett snötäcke i söder är numera en relativt ovanlig syns i april. Visst kan det vara snötäcke i söder även i april, men då handlar det oftast om bakslag med kalluft på tillfällig visit i söder. Likaså är vårflod i söder numera sällan förkommande, men i Norrlandsälvarna tar vårfloden oftast fart i och med snösmältningen i april. Minusgrader nattetid bromsar snösmältningen markant, så det är först när töväder dygnet runt, regn och blåst tar över som flödena stiger.

Normal månadsnederbörd i millimeter för april månad för referensperioden 1991–2020. Källa: SMHI. Foto: SVT

Eftersom vi bor i ett så avlångt land är aprilvädret i norr att likna med marsvädret i söder, för det är främst i april som våren anländer till Norrland. I söder kan till och med sommarvärmen slå till. Svenskt rekorddatum för tidig högsommarvärme (25 grader) är den 11 april 1906 i Kalmar vid Smålandskusten. Även sommaren kan göra entré redan i april, för rekordtidigt datum för sommarens ankomst är den 11 april 1989, 2007 och 2009.

Allmänt varmare och såväl torrare som blötare

I och med bytet till referensperioden 1991–2020 märks att april blivit varmare. Ökningen i medeltemperatur mellan de två olika referensperioderna är mestadels 0,5–1,5 grader i norr och 1–2 grader i söder.

Förändring i grader för april månads normala medeltemperatur när referensperioden 1991–2020 jämförs med förutvarande referensperioden 1961–1990. Källa: SMHI. Foto: SVT

För nederbörd är förändringen såväl åt det torrare som det blötare hållet. Förändringen över lag liten, mestadels mindre än 10 mm.

Förändring i millimeter för april månads normala nederbördsmängd när referensperioden 1991–2020 jämförs med förutvarande referensperioden 1961–1990. Källa: SMHI. Foto: SVT

Varmast: 29,0 grader i Genevad, Halland den 27 april 1993
Kallast: 36,5 minusgrader (avläst på en halv grad när) i Karesuando, Lappland den 6 april 1916
Högst månadsmedeltemperatur: 10,4 grader i Göteborg, Västergötland 2011
Lägst månadsmedeltemperatur: 10,2 minusgrader i Vassitjåkko, Lappland 1910
Störst dygnsnederbördsmängd: 78 mm i Härnösand, Ångermanland den 8 april 1959
Störst månadsnederbörd: 308 mm i Sandnäs, Jämtland 1943
Störst snödjup: 262 cm i Riksgränsen, Lappland den 3–12 april 1905
Högst medelvind i fjällen: 41,4 m/s i Stekenjokk, Lappland den 4 april 2007
Högst medelvind vid kusten: 33 m/s i Söderarm, Uppland den 14 april 1981
Högst byvind: 49,7 m/s i Tarfala, Lappland den 26 april 2007
Mest solskenstid: 335 timmar i Borlänge, Dalarna 2019

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tema normalt svenskt väder

Mer i ämnet