Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ur Aktuellt den 11 april 2024. Foto: SVT

Rekordtidig sommarstart

Uppdaterad
Publicerad

Aldrig tidigare har någon väderstation i landet fått meteorologisk sommar så tidigt som i år.

Sommaren är här! Rekordtidigt dessutom, för aldrig tidigare har någon officiell svensk väderstation noterat fem dygn på raken med medeltemperatur på 10,0 grader eller högre varje enskilt dygn så tidigt som den 6–10 april. Det är ju det som krävs för att den meteorologiska sommaren ska anses kommen.

Årets sommarstart Malmö, Kristianstad och Karlshamn den 6 april är svenskt datumrekord för tidig sommarstart.

Tema sommar

Men det var på håret, för i Malmö exempelvis blev dygnsmedeltemperatur exakt vad som krävdes det sista dygnet den 10 april, alltså 10,0 grader. Ytterligare nio väderstationer i Skåne, Blekinge och sydligaste Småland hade möjlighet på ett femte sommarvarmt dygn på raken, men där blev dygnsmedeltemperaturen för temperaturdygnet den 10 april under 10-gradersstrecket, varvid man får börja om från början för att få ihop den svit av fem sommarvarma dygn som krävs.

Tre väderstationer noterade fem sommarvarma dygn på raken den 6–10 april, vilket gjorde att sommaren 2024 anlände rekordtidigt till Malmö, Kristianstad och Karlshamn den 6 april. Foto: SVT

Sett till referensåren 1991–2020 är det normala att sommaren anländer till Malmö den 30 april, till Kristianstad den 6 maj och till Karlshamn den 5 maj. Årets sommaren är alltså flera veckor tidigare än normalt för årets rekordtidiga premiärtrio.

Tidigare rekorddatum för sommarens ankomst till Sverige var den 10 april 1906 i skånska Kristianstad och småländska Växjö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tema sommar

Mer i ämnet