Sommarens normala ankomst baserat på referensåren 1991–2020. Källa: SMHI. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

När brukar det bli sommar?

”Sommar, sommar, sommar”, en tid för sol, värme och semester. För många den viktigaste årstiden, för den får inte bara regna bort.

Alla har nog sin egen uppfattning om när sommaren anländer oavsett om det är syrenblomningen, skolavslutningen, första gräsklippningen eller premiärdoppet som är måttstocken.

Den meteorologiska definitionen baserar på dygnets medeltemperatur. Om det är mulet och grått med en skapligt jämn temperatur över dygnet kan det därmed bli sommar fast man kanske inte upplever det så. Hellre tar man då soliga och varma dagar som följs av lite småkyliga, ett väder som med en tillräckligt hög dygnsmedeltemperatur gör att sommaren anses kommen.

Definition av meteorologisk sommar

– Fem dygn på raken där varje enskilt dygn måste ha en medeltemperatur på 10,0 grader eller högre.
– När villkoret uppfyllts räknas datumet för det första av de fem dygnen som sommarens ankomst.

Svenskt datumrekord för tidig sommar är den 11 april. Det har hänt flera gånger att sommaren anlänt just den dagen, men bara till platser i Skåne: Ängelholm-Barkåkra 2009, Malmö 2007 samt Malmö, Lund, Helsingborg och Ängelholm-Barkåkra 1989.

Lokalt ingen sommar alls

Sommarens normala ankomst har förskjutits nu när vi övergått till referensperioden 1991–2020 mot tidigare 1961–1990. I Götaland är starten tidigarelagd med cirka en vecka, medan det bara handlar om en handfull dagar om ens det i övrigt. För främst i de södra fjällen, från Dalarna upp till Jämtland anländer sommaren senare nu än tidigare, vilket rimmar bra med att medeltemperaturen för maj och juni är lägre nu än tidigare.

I snitt når aldrig sommaren till de mest svårtillgängliga dalgångarna i Lapplands- och Jämtlandsfjällen. Bland officiella mätstationer gäller det Tarfala och Stekenjokk i Lappland samt Blåhammaren och Åreskutan i Jämtland. Under åren 1991–2020 var det alltså vanligare där utan än med sommar, varvid normaldatum för sommarens ankomst saknas.

Först ut: Göteborg, Västergötland samt Lund, Skåne och Örja, Skåne den 29 april

Malmö 30 april
Göteborg 29 april
Visby 13 maj
Jönköping 9 maj
Stockholm 7 maj
Karlstad 9 maj
Sundsvall 23 maj
Östersund 28 maj
Umeå 28 maj
Sorsele 4 juni
Luleå 29 maj
Kiruna 16 juni

Sist ut av de platser som får sommar: Sylarna, Jämtland den 19 juli

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tema normalt svenskt väder

Mer i ämnet