Normal medeltemperatur i grader för juni månad för referensperioden 1991–2020. Källa: SMHI. Foto: SVTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Vad är normalt juniväder?

Allt ljusare nätter stundar och solen lyser flitigt i juni, men man får även räkna med järnnätter i blompraktens högtidsmånad. Främst i norr kan även bakslag med snö förekomma, i extremfallet fram till midsommar.

Den första av de officiella sommarmånaderna i landet är också den soligaste. Vid sommarsolståndet vänder solåret, men det dröjer ytterligare en månad innan väderåret gör det. I juni lever vi fortsatt med sviter av vintern i form av relativt kallt havs- och sjövatten, Åtminstone inledningsvis i månad, och det tillsammans med låg fuktighet gör att solchanserna är goda, och normalt sett är början av juni årets soligaste period. Då när det är långa dagar men fortsatt lite vårlikt väder. På senare år har kylig och varma junimånader turats om, där kanske främst 2020 sticker ut åt det varma hållet och 2015 åt det kalla.

Om man generaliserar lite går sommaren att dela in i två delar. En första halva med lägre luftfuktighet, mer sol och färre regn- och åskskurar och en andra halva då fuktigt och varmt väder med mycket moln, skurar och åska härskar. Det finns givetvis alltid, men i snitt är juni inte lika varm eller blöt som juli och augusti, men å andra sidan är juni den soligaste månaden. Samtidigt lever lite av vårvädret kvar, och främst i norr kan bakslag ge snöfall på skolavslutningen, eller i extremfallet bygga snögubbe med midsommarkrans på huvudet.

Mest uppmätt solskenstid i juni är 469 timmar i Umeå 1970, vilket ger ett snitt på dryga 15 timmar per dag! Solchanserna längs kusterna är allmänt större än över land i juni, och allra bäst förutsättningar har man vid norra Norrlandskusten. Det relativt kalla havsvattnet dämpar ju konvektionen, så när det samtidigt är relativt torr luft så blir det sällan molnbildning att tala om närmast kusten, än mindre skurar. Dagar med sjöbris, som så ofta förekommer i början av sommaren, hjälper också till för att hålla kustområdena fria från moln.

Järnnätter ja, men sällan tropiska nätter

Det finns inga statistiska belägg för att just vissa specifika nätter i början av juni skulle vara mer frostbenägna än andra. Med låg fuktighet, klara nätter och en växtlighet som inte riktigt klarar av att behålla värme och fukt nattetid på samma sätt som senare under sommaren står det ändå klart att frostnätter inte bara hör våren till utan förekommer en bit in på sommaren också. Frost under blomningstid kan exempelvis ha stor påverkan på skördeutfallet.

Tropiska nätter, alltså nätter då temperaturen aldrig når under 20 grader, är däremot sällsynta i början av sommaren. Men det händer trots allt ibland, och det svenska datumrekordet för tidig tropisk natt är så pass imponerade som den 3 juni 2018 i Vinga utanför Göteborg. För att det ska bli en tropisk natt är det oftast ett väl uppvärmt havsvatten som krävs, för det är just längs kusterna och under sommarens andra halva som de flesta tropiska nätterna inträffar. Att det skedde redan tidigt i juni 2018 beror på att en rekordvarm maj det året följdes av en värmebölja i månadsskiftet maj–juni. I normala fall är värmeböljor mest förekommande från midsommar och framåt, men ju tidigare sommarvärmen etablerar sig desto tidigare kan värmeböljor förekomma. Det svenska temperaturrekordet delas mellan juni och juli, där juninotering på 38 grader sattes i småländska Målilla veckan efter midsommar 1947.

Helt oförändrad temperatur, men klart blötare

Sett till riket som helhet har juni månads normala medeltemperatur inte förändrats alls i och med bytet till referensperioden 1991–2020. Förändringen är nämligen 0,0 grader i snitt sett till landets alla temperaturstationer. Mestadels är förändringen bara några få tiondelar och som mest omkring en grad. Främst kustnära områden i Östersjölandskapen har lite varmare nu än tidigare, medan främst ett område i Härjedalen med omnejd ändrats med uppåt en grad åt det kallare hållet.

För nederbörd är läget helt annorlunda, för där syns en markant ökning i så gott som hela landet. Ett snitt för samtliga nederbördsstationer i landet ger en 30-procentig ökning av juni månads nederbördsmängd i och med referensperiodsbytet. Störst förändringen märks i nordöstra Norrland, i gränstrakterna Uppland–Gästrikland samt i Västergötland med omnejd med 20 mm eller mer nu mot tidigare.

Varmast: 38,0 grader i Målilla, Småland den 29 juni 1947
Kallast: 12,9 minusgrader i Vassitjåkko, Lappland den 2 juni 1907
Högst månadsmedeltemperatur: 19,3 grader i Strömstad, Bohuslän 1889 och i Stockholm, Uppland 2021
Lägst månadsmedeltemperatur: 0,6 minusgrader i Vassitjåkko, Lappland 1910
Störst dygnsnederbördsmängd: 187,3 mm i Härnösand, Ångermanland den 18 juni 1908
Störst månadsnederbörd: 278 mm i Klövsjö, Jämtland 1987
Störst snödjup: 164 cm i Riksgränsen, Lappland den 1 juni 1906
Högst medelvind i fjällen: 31,5 m/s på Åreskutan, Jämtland den 23 juni 1994
Högst medelvind vid kusten: 27 m/s i Örskär, Uppland den 12 juni 1981
Högst byvind: 49,5 m/s i Tarfala, Lappland den 9 juni 1996
Mest solskenstid: 469 timmar i Umeå, Västerbotten 1970

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tema sommar

Mer i ämnet