Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Vad är normalt januariväder?

Uppdaterad
Publicerad

I januari kan kölden i norra Norrlands inland vara hård, men det kan även vara rejält milt med piskande stormvindar in mot västkusten.

I januari har allt som oftast vintern ett stadigt grepp om norra Sverige, medan kampen mellan milt och kallt rasar för fullt i söder. Månaderna november, december och januari är de mest stormfrekventa under året, för de flesta stormar uppträder när kampen mellan kallt och milt eskalerar.

Normal medeltemperatur i grader för januari månad för referensperioden 1991–2020. Källa: SMHI. Foto: SVT
Tema normalt svenskt väder

På vintern, inte minst i just januari, finns störst ”utrymme” för stora skillnader i temperatur från dag till dag och från år till år. På senare år har varma januarimånader varit mest förekommande, såsom 2020 som var rekordmild i stora delar av landet. Senast kylan i januari hade ett rejält grepp om södra Sverige var 2010.

Genomsnittlig maximitemperatur i januari för referensperioden 1991–2020. Källa: SMHI. Foto: SVT

Förenklat finns två varianter av januariväder i Sverige. Antingen är det fritt fram för vädersystem västerifrån, vilket ger milt och mycket regn och/eller snö i söder. I norr får fjällen rikligt med snö, medan vädret är mer varierat för inre och östra Norrland. Det andra alternativet innebär ett stabilt läge. Kyla, varierad molnighet, nederbördsfattigt och vindar mest österifrån dominerar, men snöbyar kan bildas i pålandsvinden in mot ostkusten och även vid hävning in mot de östra fjällen.

Genomsnittlig minimitemperatur i januari för referensperioden 1991–2020. Källa: SMHI. Foto: SVT

Moln och vind styr temperaturen

Solen har ingen egentlig påverkan på vädret i januari, utan temperaturen styrs till stor del av molnighet och vind. Förenklat är det kallt om det är klart och vindsvagt, medan moln och vind ger högre temperatur.

Normal månadsnederbörd i millimeter för januari månad för referensperioden 1991–2020. Källa: SMHI. Foto: SVT

Är det kallt och vindsvagt kan inversioner bildas, vilket är när kalluften ansamlas i lägre terräng. Kall luft är tyngre än varm luft, vilket gör att kalluften ”rinner” ner i dalgångar och svackor. I högre luftlager är luften varmare, och då krävs oftast ökad vind för att ”riva upp” en inversion.

Klimatförändringarna märks tydligast på vintern

Likt december har januari blivit avsevärt varmare de senaste decennierna. Det är den månad på året där den pågående klimatförändringen märks mest.

Förändring i grader för januari månads normala medeltemperatur när referensperioden 1991–2020 jämförs med förutvarande referensperioden 1961–1990. Källa: SMHI. Foto: SVT

Milda vintrar är det absolut tydligaste tecknet på den pågående klimatförändringen, och som en följdeffekt därav faller det även mer nederbörd i januari nu än tidigare. Skillnaden är dock relativt liten, och tydligt olika förändring i olika delar av landet.

Förändring i millimeter för januari månads normala nederbördsmängd när referensperioden 1991–2020 jämförs med förutvarande referensperioden 1961–1990. Källa: SMHI. Foto: SVT

NÅGRA SVENSKA VÄDERREKORD FÖR JANUARI

Varmast: 12,4 grader i Allgunnen, Småland den 5 januari 1973

Kallast: 49,0 minusgrader i Vuoggatålme, Lappland den 1 januari 1951 och i Karesuando, Lappland den 27 januari 1999

Högst månadsmedeltemperatur: 6,1 grader i Måseskär, Bohuslän och i Väderöarna, Bohuslän 2020

Lägst månadsmedeltemperatur: 25,3 minusgrader i Vittangi, Lappland 1893

Störst dygnsnederbördsmängd: 104,3 mm i Katterjåkk, Lappland den 10 januari 2002

Störst månadsnederbörd: 429,0 mm i Jormlien, Jämtland 1989

Störst snödjup: 279 cm i Kopparåsen, Lappland den 11 januari 1926

Högst medelvind i fjällen: 47,8 m/s i Stekenjokk, Lappland den 18 januari 2017

Högst medelvind vid kusten: 39 m/s i Vinga, Västergötland den 5 januari 1976

Högst byvind: 78,7 m/s i Tarfala, Lappland den 3 januari 2002

Mest solskenstid: 122 timmar i Karlstad, Värmland 1976

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tema normalt svenskt väder

Mer i ämnet