Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Normalt decemberväder Foto: SVT

Vad är normalt decemberväder?

Uppdaterad
Publicerad

Mycket av decembervädret kretsar kring snön, inte minst snöns vara eller inte vara över jul.

Stora skillnader, tvära kast och stora variationer från år till år präglar ofta vädret i november, och så även i december. Lite jojo kan det vara över decembervädret, eller varannandagsväder om man hellre vill kalla det så, där snön faller ena dagen för att töa bort dagen därpå. Det gäller främst i söder förstås, för samtidigt som kampen mellan plus- och minusgrader pågår i söder etablerar sig vintervädret alltmer i norr. December är mestadels vinter i norr och höst i söder.

I främst norr råder även stora kontraster mellan kust och inland i december, för så länge en del av värmen finns kvar i havsvattnet präglas vädret i kustområdena av det. Vid pålandsvind kan byar av regn och snö förstärkas, och även ge en skarp gräns mellan fortsatt barmark i kustbandet men gott om snö bara en eller annan mil inåt land.

Normal medeltemperatur i grader för december månad för referensperioden 1991–2020. Källa: SMHI. Foto: SVT

På senare år har milda decembermånader varit frekvent återkommande, däribland exempelvis 2020, medan den senaste rejält kalla decembermånaden i landet inträffade 2010, ett år då vinterkylan tog över rejält redan i november. Annars är grundregeln att det oftast inte finns någon korrelation alls mellan vädret i november och december.

”I’m Dreaming…”

Solåret vänder vid vintersolståndet, som oftast inträffar den 21 eller 22 december. Årets sista månad är därför även den solfattigaste, men inte alltid den mörkaste. Snön som lägger sig allt längre söderut ju mer vintern tar över norrifrån gör att grådunklet från november inte blir fullt lika dunkelt längre. Men då krävs ju förstås att det verkligen faller snö, för en mild december innebär att de flesta vädersystemen i söder ger ifrån sig regn, inte snö. 

Normal månadsnederbörd i millimeter för december månad för referensperioden 1991–2020. Källa: SMHI. Foto: SVT

Redan innan almanackan visar december kan den börja, jakten på den vita drömmen och den ständigt återkommande frågan till oss meteorologer om det blir en vit jul eller ej. Götaland, stora delar av Svealand och en bit norrut längs Norrlandskusten är inte rätt plats att vara på om man garanterat vill fira en vit jul.

Mycket varmare och delvis även blötare

En mycket tydlig förändring gällande december månads medeltemperatur finns mellan den nuvarande referensperioden 1991–2020 och den referensperiod som gällde innan, alltså 1961–1990.

Förändring i grader för december månads normala medeltemperatur när referensperioden 1991–2020 jämförs med förutvarande referensperioden 1961–1990. Källa: SMHI. Foto: SVT

Nederbörden har inte förändrats lika tydligt, men i stora delar av landet är december nu nederbördsrikare än tidigare.

Förändring i millimeter för december månads normala nederbördsmängd när referensperioden 1991–2020 jämförs med förutvarande referensperioden 1961–1990. Källa: SMHI. Foto: SVT

Varmast: 13,7 grader i Simrishamn, Skåne den 24 december 1977 och i Fårösund-Ar, Gotland den 20 december 2015
Kallast: 48,9 minusgrader i Hemavan, Lappland den 30 december 1978
Högst månadsmedeltemperatur: 7,8 grader i Väderöarna, Bohuslän 2006
Lägst månadsmedeltemperatur: 23,0 minusgrader i Vittangi, Lappland 1985
Störst dygnsnederbördsmängd: 121,8 mm i Riksgränsen, Lappland den 14 december 1909
Störst månadsnederbörd: 373,4 mm i Björkede, Jämtland 1975
Störst snödjup: 261 cm i Kopparåsen, Lappland den 31 december 1925
Högst medelvind i fjällen: 41,9 m/s i Stekenjokk, Lappland den 1 december 2006
Högst medelvind vid kusten: 35 m/s i Hanö, Blekinge den 31 december 1978
Högst byvind: 81 m/s i Tarfala, Lappland den 20 december 1992
Mest solskenstid: 76 timmar i Karlstad, Värmland 1971

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tema normalt svenskt väder

Mer i ämnet