Stora skillnader, tvära kast och stora variationer från år till år präglar ofta vädret i november, och så även i december. Lite jojo kan det vara över decembervädret, eller varannandagsväder om man hellre vill kalla det så, där snön faller ena dagen för att töa bort dagen därpå. Det gäller främst i söder förstås, för samtidigt som kampen mellan plus- och minusgrader pågår i söder etablerar sig vintervädret alltmer i norr. December är mestadels vinter i norr och höst i söder.
I främst norr råder även stora kontraster mellan kust och inland i december, för så länge en del av värmen finns kvar i havsvattnet präglas vädret i kustområdena av det. Vid pålandsvind kan byar av regn och snö förstärkas, och även ge en skarp gräns mellan fortsatt barmark i kustbandet men gott om snö bara en eller annan mil inåt land.
På senare år har milda decembermånader varit frekvent återkommande, däribland exempelvis 2020, medan den senaste rejält kalla decembermånaden i landet inträffade 2010, ett år då vinterkylan tog över rejält redan i november. Annars är grundregeln att det oftast inte finns någon korrelation alls mellan vädret i november och december.
”I’m Dreaming…”
Solåret vänder vid vintersolståndet, som oftast inträffar den 21 eller 22 december. Årets sista månad är därför även den solfattigaste, men inte alltid den mörkaste. Snön som lägger sig allt längre söderut ju mer vintern tar över norrifrån gör att grådunklet från november inte blir fullt lika dunkelt längre. Men då krävs ju förstås att det verkligen faller snö, för en mild december innebär att de flesta vädersystemen i söder ger ifrån sig regn, inte snö.
Redan innan almanackan visar december kan den börja, jakten på den vita drömmen och den ständigt återkommande frågan till oss meteorologer om det blir en vit jul eller ej. Götaland, stora delar av Svealand och en bit norrut längs Norrlandskusten är inte rätt plats att vara på om man garanterat vill fira en vit jul.
Mycket varmare och delvis även blötare
En mycket tydlig förändring gällande december månads medeltemperatur finns mellan den nuvarande referensperioden 1991–2020 och den referensperiod som gällde innan, alltså 1961–1990.
Nederbörden har inte förändrats lika tydligt, men i stora delar av landet är december nu nederbördsrikare än tidigare.