Normal medeltemperatur i grader för augusti månad för referensperioden 1991–2020. Källa: SMHI. Foto: SVTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Vad är normalt augustiväder?

Mörkret kommer smygande på kvällarna, men fortsatt är dagarna till stora delar sommarvarma. Mot slutet av månaden tar sedan hösten över i nordväst.

Sommarvärmen kan hänga kvar länge in i augusti, men efterhand märks det ändå att solen inte är lika aktiv på himlapällen som mitt i sommaren. De något kortare dagarna märks, och mörkret tar sakta men säkert över allt tidigare på kvällarna.

Början av augusti är till stora delar en förlängning av juli, men gradvis blir förutsättningarna för varma dagar och stora regnmängder mindre. I snitt är augusti inte alls lika varm som juli, och heller inte fullt lika regnig, och ungefär när skolarna startar igen efter sommarlovet märks det att högsommaren är på väg mot sitt slut. Men det kan variera mycket, och på senare år hittar vi två tydliga typexempel på de skillnader som kan vara mellan en varm och övervägande torr augusti som 2020 eller en delvis sval och övervägande blöt som 2021.

När havsvattnet är rejält uppvärmt börjar den andra delen av sommaren, då det inte längre är lika solsäkert och regnfritt vid kusten jämfört med inlandet som tidigare under sommaren. Det gäller än mer ju längre augusti lider, för när solen går ner allt tidigare är kvällarna inte lika ljumma längre, förutom i kustbandet där det uppvärmda havsvattnet dämpar kvälls- och nattkylan. Det är då som regn- och åskskurar gärna lever vidare över hav in på nätterna. Visst är det något magiskt med muller på avstånd en mörk sensommarkväll?

Juli är visserligen årets åskrikaste månad, men även augusti kan bjuda på mycket åska. Under senare delen av sommaren ökar frekvensen av åska nattetid. Molntopparna kyls av under natten, så pass mycket att bymoln som till stor del säckat ihop över land under kvällen får ny fart om de förs ut över fuktigt och varmt havsvatten. Efter soluppgång dör sedan åskan oftast ut igen, för när molntopparna börjar värmas försvinner den temperaturkontrast som krävs för att driva åskan och bymolnet.

Hösten gör entré i nordväst, och värmen klingar av

I mitten av augusti gör hösten oftast entré i Lapplandsfjällen, för att innan månadsskiftet nått ner över delar av norra Norrlands inland också. Men det varierar givetvis mycket från år till år. Frostnätter blir allt vanligare i främst Norrlands inland ju längre in i augusti vi kommer. Med höstkyla smygandes i dalgångarna kan det även börja snöa, åtminstone i högre terräng. Snöfall utanför fjälltrakterna är dock ytterst ovanligt i augusti, men inte helt uteslutet i norra Norrlands inland.

Antalet tropiska nätter minskar sakta men säkert ju längre i augusti vi kommer, även om det svenska datumrekordet för sen tropisk natt är så pass sent som den 5 september. Sannolikheten för värmeböljor minskar också efterhand, och rekordsent datum för 30 grader i landet är den 28 augusti, vilket inträffat 1955, 1964 och 1997. Just sommaren 1964 är lite speciell, för då inträffade årets högsta temperatur i landet rekordsent när skånska Kristianstad hade 32,4 grader varmt den 27 augusti.

Augusti är varmare och övervägande blötare än förr

Det finns stora likheter mellan juli och augusti i hur temperatur och nederbörd förändrats i och med bytet från den förutvarande referensperioden 1961–1990 till den nuvarande 1991–2020. Gällande temperaturen har hela landet blivit varmare, i snitt ungefär en grad. Med viss vilja kan tolka in en något större förändring i söder än i norr även om det är marginellt.

I snitt har augusti blivit blötare i och med referensbytet, cirka 10 %, men de lokala skillnaderna är stora. Grovt sett har västra Sverige fått det blötare, medan främst delar av norra Norrland nu har torrare i augusti än tidigare, liksom på sina håll i ett stråk från Uppland upp till Hälsingland. De lokala skillnaderna hänger säkerligen ihop med att det är alltmer skuraktivitet under augusti, vilket går hand i hand med vad man kan förvänta sig när det blir varmare på sommaren. Att det torra kanske överväger mer, men att det regnar mer när det väl regnar.

Varmast: 36,8 grader i Holma, Östergötland den 9 augusti 1975
Kallast: 8,5 minusgrader i Nikkaluokta, Lappland den 31 augusti 1959
Högst månadsmedeltemperatur: 21,5 grader i Falsterbo, Skåne 1997
Lägst månadsmedeltemperatur: 0,6 grader i Vassitjåkko, Lappland 1909
Störst dygnsnederbördsmängd: 188,6 mm i Råda, Värmland den 4 augusti 2004
Störst månadsnederbörd: 356 mm i Åsnorrbodarna, Hälsingland 1986
Störst snödjup: 15 cm i Vallträsk, Lappland den 31 augusti 1921
Högst medelvind i fjällen: 32,2 m/s på Åreskutan, Jämtland den 27 augusti 1995
Högst medelvind vid kusten: 29 m/s i Kullen, Skåne den 28 augusti 1956
Högst byvind: 41,9 m/s i Tarfala, Lappland den 16 augusti 2020
Mest solskenstid: 371 timmar i Luleå, Norrbotten 1976

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tema sommar

Mer i ämnet