Foto: pixabay

Järnnätter

Uppdaterad
Publicerad

Järnnätter är kalla nätter med frost som infaller under vår och försommar när det i övrigt börjat bli varmt. Det sker då under en period då växtligheten kan vara känslig och lätt bli skadad eller försenad på grund av temperaturen. Begreppet järnnätter finns i hela landet, men inträffar vid olika tidpunkter beroende på vart i landet man befinner sig. Historiskt så sades järnnätterna infalla vid vissa specifika datum, olika i olika delar av landet, men det finns ingen statistik som visar att det skulle vara vanligare vid ett visst datum än något annat.

Uttrycket järnnätter tros komma från Tyskland via den gamla bondepraktikan som översattes från tyska till svenska, och det är troligen en felöversättning. Eismänner, ismännen, har i stället blivit Eisenmänner, järnmännen. Ismännen var symboler för vintern, precis som kung Bore här hos oss.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tema sommar

Mer i ämnet