Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Järnnätter

Uppdaterad
Publicerad

Järnnätter är kalla nätter med frost som infaller under vår och försommar när det i övrigt börjat bli varmt. Det sker då under en period då växtligheten kan vara känslig och lätt bli skadad eller försenad på grund av köldgraderna.

Begreppet järnnätter finns i hela landet, men inträffar vid olika tidpunkter beroende på vart i landet man befinner sig. Historiskt ansågs järnnätterna infalla vid vissa specifika datum, där främst 2 juni och 13–18 juni skulle vara extra frostbenägna, men det finns ingen statistik som visar att så skulle vara fallet.

Uttrycket järnnätter tros komma från Tyskland via den gamla bondepraktikan som översattes från tyska till svenska, och det är troligen en felöversättning. ”Eismänner” (ismännen), har i stället blivit ”Eisenmänner” (järnmännen). Ismännen är tyska symboler för vintern, precis som kung Bore är hos oss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.