Normal medeltemperatur i grader för maj månad för referensperioden 1991–2020. Källa: SMHI. Foto: SVTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Vad är normalt majväder?

Grönskan anländer till vår bygd igen och kvällarna blir allt ljusare. Vinterns tjocka kläder hängs undan, men inte helt utom räckhåll för värmen är inte riktigt att lita på än.

I norr hänger rester av vintern ännu kvar i form av snösmältning, vårflod, ett eller annat bakslag och frostnätter. Främst i början av månaden, för i norr är förvandlingen oftast stor och man kan gå från senvinter till försommar på kort tid. Lite som april är för sörlänningarna alltså. I söder kan maj vara mer sommar än vår, men oftast är kanske sommarvärmen ännu lite trevande i maj. Kyliga morgon och kvällar, och bara kortvarigt sommarvarmt mitt på dagarna.

Den dagliga gången i vädret blir alltmer tydlig. Stackmoln växer till sig på förmiddagarna och ger eftermiddagsskurar för att sedan sjunka ihop framåt den småkyliga solnedgången. Efter vintern tar det lång tid för att värma upp vattnet i hav och sjöar, så varifrån vinden blåser har stor påverkan på temperaturen i maj. Vid frånlandsvind är det snarlik temperatur hela vägen ut till kusten, men vid pålandsvind letar sig kylande havsvindar mer eller mindre långt in över land. Så gott som alltid finns tillägget ”vid kusten mest klart” med i väderprognosen i maj, och garanterat om sjöbris är att vänta.

Många av de senaste årens majmånader har varit lite småkyliga, men ett stort undantag. Det lär nog dröja innan majvärmen 2018 glöms bort. Från Jämtland–Medelpad och söderut var det en rekordvarm maj det året, och lokalt rekordvarmt även längre norrut. Allra varmast var det i Göteborg med i snitt 17,6 grader, vilket är i paritet med vad man normalt har där i juli och augusti.

Pollensäsong, tre årstider samtidigt och tidiga värmeböljor

Med all blomning som sker innebär maj är vi mitt uppe i pollensäsongen. Olika pollenslag har olika högtidsstunder under den utdragna säsongen. Hassel är först ut redan i februari, och gråbo sist ut fram i juli. I maj är det primärt björkpollen, men efterhand alltmer gräspollen, som är alla pollenallergikers stora fasa.

Kring månadsskiftet april–maj brukar den meteorologiska våren nå Lapplandsfjällen, men lokalt kan vintern dröja kvar länge än i de mest otillgängliga fjällområdena. I början av maj tar samtidigt sommaren över i söder. Sommaren rusar snabbt norrut upp över stora delar av landet under maj månad, så det händer att vi har tre årstider samtidigt i landet.

Tidiga värmeböljor kan förekomma redan i slutet av maj. För att få kallas värmebölja krävs att dagstemperaturen når 25 grader minst fem dagar i rad. Oftast sker det i söder, men då och då letar sig även sommarvarm luft in österifrån över nordöstra Norrland. Så värmerekorden i den delen av landet står sig väl mot värmerekorden i söder.

Övervägande varmare och blötare

I och med bytet till referensperioden 1991–2020 är nu maj varmare än tidigare i så gott som hela landet, från cirka 1 grad högre i söder till bara tiondelar högre i norr jämfört med den föregående referensperioden 1961–1990. I fjällen från norra Dalarna upp till södra Lappland har dock maj delvis blivit kallare, som mest närmare en grad lägre medeltemperatur nu mot tidigare. Som snitt i landet är förändringen mellan de två referensperioderna 0,6 grader.

Förändringen i nederbörd är åt det blötare hållet. Större delen av landet har mer nederbörd i maj nu än under den tidigare referensperioden. I millimeter räknat handlar det till stor del 5–15 mm mer. Undantaget är södra och östra Götaland där det istället blivit torrare på sina håll, främst delar av Öland, Gotland och Skåne. I snitt för landets alla nederbördsplatser är det nu närmare 20 procent mer nederbörd i maj än tidigare.

Varmast: 32,5 grader (avläst på en halv grad när) i Kristianstad, Skåne den 27 maj 1892 och i Kalmar, Småland den 28 maj 1892
Kallast: 23,3 minusgrader i Naimakka, Lappland den 1 maj 1971
Högst månadsmedeltemperatur: 17,6 grader i Göteborg, Västergötland 2018
Lägst månadsmedeltemperatur: 9,6 minusgrader i Vassitjåkko, Lappland 1907
Störst dygnsnederbördsmängd: 93 mm i Öxabäck, Västergötland den 21 maj 1931
Störst månadsnederbörd: 209 mm i Tåsan, Värmland 1997
Störst snödjup: 223 cm i Riksgränsen, Lappland den 6 maj 1929
Högst medelvind i fjällen: 33,9 m/s i Stora Sjöfallet, Lappland den 28 maj 2009
Högst medelvind vid kusten: 27 m/s i Kullen, Skåne den 16 maj 1986
Högst byvind: 48,9 m/s i Tarfala, Lappland den 30 maj 2009
Mest solskenstid: 437 timmar i Svenska Högarna, Uppland 2018

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tema normalt svenskt väder

Mer i ämnet