• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Gävle kommun. Det brinner i en återvinningscentral i återvunnen plast på Stena recycling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Stoffvirvel sedd från ovan, Nybro Småland 19 april 2020. Foto: Michael CarlssonVisa alla (2)
Visa alla (2)

Stoftvirvlar

Uppdaterad
Publicerad

Nu på våren när solen börjat värma igen uppstår ibland ett fenomen som på svenska heter stoftvirvel, på engelska heter det dust devil.

Skapas av obalans
För att en stoftvirvel ska uppstå behövs ”obalans” i luften, det sker när luften nära marken värms upp av solens strålar och resten av luften fortfarande är relativt kall. När obalansen uppstår kan det resultera i en virvel.

Blåser det innan uppstår inte virveln
Ett annat kriterium som måste uppfyllas för att en virvel ska uppstå är att det inte blåser för mycket. Blåser det så blandas den uppvärmda luften hela tiden med den lite kallare luften och obalansen uppstår inte på samma sätt.

Inget ovanligt fenomen
Stoftvirvlar är inte så ovanligt i maj månad men de varar inte särskilt länge och ytan de rör sig på är liten så sannolikheten att man ser en kanske inte är så stor. Det finns en sak till som är viktig för att mans ska se en virvel och det är stoftet, damm, löv, torr jord på en åker eller liknande ”färgar” luften som sugs upp i virveln och därför blir de så tydliga.

Kan bli stora
Stoftvirvlar kommer i många olika storlekar, de kan vara små men får de chansen kan de växa till sig och bli uppemot 50 meter höga och 25 meter breda. Blir stoftvirveln stor kan vinden i virveln nå upp till stormstyrka och då finns det risk för att virveln för med sig föremål och orsakar materiella skador. SMHI skriviver på sin hemsida om vilka skador stoftvirvlar skada stoftvirvlar har orsakat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tema sommar

Mer i ämnet