Foto: Loke Heed

Se det häftiga väderfenomenet

Uppdaterad
Publicerad

När Benke Heed och hans son Loke Heed, 9 år var på väg hem till farmor för lördagsfika så fick de se ett riktigt häftigt och lite skrämmande väderfenomen på en äng på Åkerö i Leksand.

De svängde ut på Järnavägen och skulle åka mot Siljansnäs och det var då de fick se en den stora ”rökpelaren”.

– Först uppfattade jag det inte som ett väderfenomen utan jag trodde det var någon form av brand för det var så mörk rök som steg, säger Benke Heed.

Benke var då snabb med att säga till sin nioåriga son Loke att plocka fram telefonen för att filma.

– Så när vi svängde runt häcken så var det ju något helt annat. Det var ju, i mitt tycke, en tornado nästan. Men jag förstår ju att det definitionsmässigt bara var en stoftvirvel.

”Lite skrämmande”

Enligt Benke var den 10-15 meter i diameter och hade en väldig fart. 

– Det syns inte på klippet, men den var väldigt svart, så det kändes faktiskt lite skrämmande och den var ju på väg mot oss, säger Benke.

Men virveln vände och rörde sig istället ner mot sjön Siljan. Loke hann filma virveln i ungefär tre minuter innan den dog ut.

”Dust Devil eller stoftvirvel”

När meterologen SVT-meterologen Tora Tomasdottir får se klippet bekräftar hon att det är en så kallad stoftvirvel eller ”Dust devil” som det också kallas.

Foto: SVT Väder

– De är relativt vanliga för säsongen men de täcker ju en liten yta och då är det kanske inte är så troligt att någon ser dem, säger hon.

Stoftvirvlar är oftast inte farliga, men om de blir kraftiga kan de till exempel välta husvagnar eller kasta omkring studsmattor och andra prylar som kommer i dess väg. På SMHI:s hemsida kan man läsa om kraftiga stoftvirvlar i Sverige mellan 1991-2017.

Trodde det var en film från Oklahoma

När Benke och Loke sedan kom hem till farmor och visade filmen trodde hon först inte på att virveln var filmad på Åkerö.

– Hon trodde att vi hade hämtat hem filmen från youtube, från Oklahoma eller något sådant, säger Benke och skrattar.

Benke och Loke Heed från Leksand hade aldrig tidigare sett något liknande. Foto: Benke Heed

STOFTVIRVLAR/DUST DEVIL

  • Uppstår när solen värmer upp luften/marken och ”obalans” skapas i luften. Det krävs att det är lite skillnad i luften som värmts upp och luften runtomkring för att obalansen ska skapas.
  • Det ska vara vindstilla och relativt varmt för att de ska bildas, blåser det så rörs luften runt och det blir inte samma ”obalans” i luften
  • För att de ska synas krävs damm eller löv eller liknande, torr åker är ultimat för att se fenomenet, blåser det utan att något följer med syns inte virveln
  • De kan vara väldigt små, men blir de riktigt stora kan vindstyrkan komma upp i stormstyrka och orsaka skador!
  • De kan snurra åt vilket håll som helst, de är inte beroende av corrioliskraften

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.