Trindsnö i skånska Tollarp den 2 april 2015. Foto: Eva Meijer Mattisson

Trindsnö

Publicerad

Vårens hagel-variant

När vi har typiskt aprilväder varvas sol med passerande byar av regn, snö och hagel.

Den hagel-variant som förekommer så här på våren är snöhagel, även kallad trindsnö. Ordet trind är en synonym för rund, och det är precis vad snöhagel är. De är små, vitaktiga, spröda korn och en eller ett par millimeter stora. De är inte alltför hårda och studsar gärna på marken innan de landar. De kan även slås sönder när de landar eftersom de är så pass spröda. Det är kombinationen av kall och torr luft så här på våren som göra att det bildas trindsnö.

På sommaren däremot är det ishagel som faller hur kraftiga bymoln. Ishagel kan vara större, men framför allt är de mer genomskinliga och hårdare. Ska man vara helt korrekt i terminologin heter det småhagel om kornen är 5 mm eller mindre, och ishagel om de är större än 5 mm (vilket inte är alltför vanligt i Sverige). Det största ishagelkornet som rapporterats i Sverige är föll över Ramnäs i Västmanland den 4 juli 1953. Det vägde hela 200 gram och var cirka 7 cm stort.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nederbörd

Mer i ämnet